Stigla je prava zima: upaljeni crveni alarmi i objavljeno upozorenje zbog hladnog vala, temperatura pada na -10

Zbog olujnog vjetra zatvoren je dio A1

FOTO: Slaven Branislav Babic /Pixsell

Zahlađenje praćeno snijegom koje su najavljivali meteorolozi stiglo je i u Hrvatsku. I danas će biti pretežno oblačno, mjestimice uz snijeg, češće na istoku i u Gorskoj Hrvatskoj. Temperatura zraka na kopnu će se kretati od -5 do 0, u unutrašnjosti Istre i Dalmacije od 0 do 5, na sjevernom Jadranu od 2 do 8, a u Dalmaciji uglavnom od 6 do 12 °C.

Crveni meteoalarm oglašen je danas za tri regije – riječko područje, Kvarner i Velebitski kanal. DHMZ upozorava na orkanske udare vjetra, osobito podno Velebita gdje su mogući udari i do 200 km/h. Jaki, ponegdje i olujni udari bure očekuju se danas i u ostatku zemlje, dok je na osječkom području moguć novi, ponegdje i deblji snježni pokrivač.

DHMZ

Problemi u prometu

Očekivano, ovakve vremenske prilike stvaraju probleme u prometu. Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorene su: autocesta A1 Zagreb-Ploče-Karamatići između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za osobna vozi je državnim cestama čvor Posedarje – Maslenica – Zaton Obrovački – Gračac – čvor Sveti Rok, a za ostala vozila čvor Benkovac – Kistanje – Knin – Gračac – čvor Sveti Rok); Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene.

Samo za osobna vozila otvoreni su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica (obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom DC3 kroz Gorski kotar); državna cesta Gračac-Obrovac-Karin (DC27); državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54); Paški most.

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Snijeg jutros pada mjestimice u Lici i Slavoniji. Više o prohodnosti cesta možete doznati na stranicama HAK-a.

HAK

Gdje će biti snijega

Snijeg će danas padati u Slavoniji, Baranji i Srijemu, rekao je za HRT meteorolog Tomislav Kozarić. U gorskim predjelima povremenog snijega bit će najviše na području Velike i Male Kapele. Pahulje snijega nošene jakom burom očekuju se i podno Velebita.

U Dalmaciji će oblaka biti podjednako kao na sjevernom Jadranu, a slabe mjestimične oborine moguće su uglavnom u njezinoj unutrašnjosti. Puhat će jaka bura s olujnim udarima, uz koju će more biti umjereno valovito i valovito, na otvorenom i jače valovito.

Na pretežno oblačnom jugu Hrvatske mjestimice kiša, umjeren i jak istočnjak i bura te hladnije nego u nedjelju. Državni hidrometeorološki zavod upozorava na hladni val u drugoj polovini tjedna za gospićku i riječku regiju.

Temperature i do minus 10

U utorak će u unutrašnjosti biti većinom oblačno, slab će snijeg prestati, najprije na sjeverozapadu. U srijedu slijedi smanjenje naoblake, dok će u četvrtak biti većinom sunčano, a temperatura bi se mogla spuštati i do -10 °C. Na Jadranu u nastavku tjedna sunčanije, uz postupno slabljenje jake i olujne bure.