Stiglo je najavljeno zahlađenje. Snijega će biti i sutra, zbog orkanske bure oglašen crveni alarm

Zbog bure i trenutno brojnim cestama mogu prometovati samo osbni automobili

07.01.2024., Platak - Snijeg razveselio posjetioce skijaskog centra na Platku. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
FOTO: Goran Kovacic/PIXSELL

Zahlađenje koje su najavljivali meteorolozi stiglo je u Hrvatsku. Snijeg je zabijelio Platak i Sljeme, a građani su pohrlili uživati u pravom zimskom ugođaju. No, taj zimski ugođaj ponegdje je danas stvarao i probleme.

Tako je zbog jake i olujne, podno Velebita i orkanske bure, danas bio oglašen crveni meteoalarm za područje Rijeke, Kvarnera i Kvarnerić te Velebitskog kanala. Zbog olujnog vjetra je za sav promet zatvorena između Senja i Svete Marije Magdalene Jadranska magistrala.

Autocesta A1 Zagreb-Ploče-Karamatići između čvorova Sveti Rok i Posedarje otvorena je samo za osobna vozila isto kao i autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica. Paški most te državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački također su otvorene samo za osobna vozila.

Snijega će biti i sutra

Kako javlja DHMZ, sutra će u unutrašnjosti biti oblačno, povremeno uz malo snijega. Na Jadranu će biti umjereno i pretežno oblačno, na jugu Dalmacije uz mogućnost za mjestimičnu kišu.

Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar, na istoku sjeverozapadni, mjestimice s jakim udarima. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura s olujnim udarima, podno Velebita i orkanskim. Stoga je duž obale moguć snijeg nošen vjetrom.

Temperatura zraka na kopnu kretat će se od -5 do 0 °C, u unutrašnjosti Istre i Dalmacije od 0 do 5 °C, na sjevernom Jadranu od 2 do 8 °C, a u Dalmaciji uglavnom od 6 do 12 °C.

Vrijeme sutra DHMZ

Crveni alarm i sutra zbog bure

Crveni alarm na snazi je i sutra za područje Rijeke, Kvarnera i Kvarnerića te Velebitskog kanala. Na području Rijeke je na snazi zbog orkanskih udara bure. Za Kvarner i Kvarnerić je predviđena jaka i vrlo jaka, mjestimice olujna bura. Narančasti alarm je na snazi za splitsku regiju, zapadnu obalu Istre te sjevernu i srednju Dalmaciju.

Za splitsku regiju su predviđeni olujni, lokalno i orkanski udari bure. Za zapadnu obalu Istre je proglašena pojačana, mjestimice jaka, na jugu i vrlo jaka bure. Za sjevernu i srednju Dalmaciju je predviđena pojačana i jaka, mjestimice i vrlo jaka bura, osobito podno Biokova.

Alarm zbog 10 centimetara snijega

Osječka regija je pod žutim alarmom jer je moguće stvaranje novog, ponegdje i debljeg snježnog pokrivača visine od 1 do 10 centimetara. Karlovačka regija je pod istim alarmom zbog novog snijega do pet centimetara te skliskih kolnika zbog poledice.

Zagrebačka regija je pod alarmom zbog jakog sjevernog vjetra koji može puhati i na udare te zbog poledice i padanja snijega. Maksimalno je moguće pet centimetara snijega. Jednako se predviđa i na području Karlovca gdje također može biti maksimalno pet centimetara snijega.

Gospićka regija je pod žutim alarmom zbog sjeveroistočnog vjetra ali i skliskih kolnika zbog poledice i snijega. Maksimalno je moguće od 5 do 15 centimetara snijega. U kninskoj i dubrovačkoj regiji te na jugu Dalmacije je na snazi žuti alarm zbog mjestimičnih olujnih udara bure.

Alarm za sutra DHMZ

Snijeg i u utorak

Prema prognozi DHMZ-a, još je u utorak moguće mjestimice malo snijega u unutrašnjosti. Potom slijedi razvedravanje. U četvrtak ujutro je moguće lokalno stvaranje magle, osobito na istoku.

Na Jadranu će biti sunčano, u četvrtak uz umjerenu naoblaku. Na kopnu će puhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu jaka bura s olujnim udarima tijekom srijede oslabjeti. Bit će osjetno hladnije, s temperaturom na kopnu većinom nižom od 0 °C.

Izgledi vremena do četvrtka DHMZ