Stočari na sudu pobijedili Hrvatske šume, državna firma im mora masno platiti: 'Reketarili su nas i ucjenjivali'

'Prisiljavali su ljude da podižu kredite, plaćaju kamate i stavljaju pod hipoteku svoju imovinu'

26.03.2023., Sibenik - Krave i goveda na slobodnoj ispasi na livadi u sibenskom zaledju. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija

Visoki upravni sud Republike Hrvatske ukinuo je odluku Hrvatskih šuma o pokretanju postupka prinudne naplate s osnove korištenja šumskog zemljišta evidentiranog u ARKOD sustavu. Podnositelj zahtjeva bila je udruga Hrvatski krški pašnjaci koju već dvije godine zastupa zagrebačka odvjetnica Sandra Marković.

„Ovo je veliki pomak budući da su poljoprivrednici retroaktivno morali plaćati Hrvatskim šumama naknadu. Tretirano im je to kao dug pa se nisu mogli upisivati u ARKOD i dobivati potpore,” objašnjava Marković. Prema presudi, Hrvatske šume moraju obračunati naknadu štete, odnosno izgubljenu dobit za sve korisnike koji su koristili šumsko zemljište.

Stočari kažu da su ih Hrvatske šume reketarile

Predsjednik udruge Hrvatski krški pašnjaci Ivan Tešija smatra odluku Visokog upravnog suda velikom pobjedom. „Uprava Hrvatskih šuma je reketarila i ucjenjivala poljoprivrednike da plaćaju ispašu i to tri puta više nego što Fortenova plaća korištenje oranica po Baranji.

Prisiljavali su ljude da podižu kredite, plaćaju kamate i stavljaju pod hipoteku svoju imovinu kako bi platili korištenje zaraslog krškog pašnjaka”, objavio je Tešija na društvenim mrežama. Naime, kontrolori Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, takve su površine izbacivali iz ARKOD-a kao neprihvatljive, kažnjavali poljoprivrednike i pisali im naloge za povrat sredstava i to za 1,5 puta više nego što su ih dobili.

Više od 500 tužbi

„Protiv odgovornih u upravi Hrvatskih šuma za ovakvo tendenciozno uništavanje poljoprivrednika i nezakonito postupanje, podigli smo kaznene prijave još prije dvije godine, ali nikakav odgovor nismo dobili od DORH-a”, navodi Tešija.

Odvjetnica Marković kaže kako imaju preko 500 tužbi u kojima su Hrvatske šume tužile poljoprivrednike te će njezin ured, nakon analize odluke Visokog upravnog suda, tražiti obnovu postupka u pojedinačnim predmetima.

Hrvatske šume u svom komentaru na odluku suda za Telegram kažu da su dužne naplatiti korištenje šume i šumskog zemljišta kojim gospodare, pa tako i bespravnog korištenja. “Predmetna Odluka je internog karaktera i njome se željela osigurati ujednačena procedura na svim Podružnicama te nema nikakvih pravnih posljedica u daljnjem postupanju”, navode u odgovoru.