Sud potvrdio užasnu činjenicu: Hrvatske šume uzrokovale invaliditet svom radniku jer mu nisu kupili zaštitnu opremu

Vještačenje je utvrdilo i promjene krvnih žila, živaca te kostiju ruku

FOTO: Telegram / Pixsell

Hrvatske šume odgovorne su za invaliditet svog bivšeg sjekača, jer mu nisu osigurale adekvatnu zaštitnu opremu, stoji u nepravomoćnoj presudi Trgovačkog suda u Pazinu.

Naime, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) tužio je Hrvatske šume 19. srpnja 2019. i tražio naknadu štete za svog osiguranika, odnosno bivšeg sjekača Hrvatskih šuma u iznosu od 21.045,69 eura.

HZMO u tužbi navodi da je sjekaču, kod kojeg je zbog profesionalne bolesti nastala nesposobnost za rad, 20. prosinca 2010. priznato pravo na invalidsku imovinu. Navode i da je invalidnost uzrokovana profesionalnom bolešću te da im je pričinjena šteta time što su isplaćivali novčana davanja iz mirovinskog osiguranja na ime mirovinske mirovine sjekača.

Imao trnce u rukama

Sud je saslušao petoricu svjedoka, uključujući i bivšeg sjekača, koji su iscrpno svjedočili o provedbi zaštite na radu u Hrvatskim šumama, te analizirao nalaze vještaka zaštite na radu i vještaka medicine rada. Svjedoci, sve redom radnici Hrvatskih šuma, u svom iskazu navode da su sjekači s motornom pilom smjeli raditi najviše četiri sata dnevno te su detaljno opisali koja su zaštitna sredstva koristili.

Bivši sjekač na sudu je kazao kako je u državnoj tvrtki radio od 1974., pa sve do 2010. na pozicijama sjekača i traktorista. Jedan dio dana, odnosno pet do šest sati dnevno, radio je kao sjekač, a u drugom dijelu dana kao traktorist.

Na sudu je ispričao kako mu je u jednom trenutku počeo slabiti sluh, počele su mu bijeliti ruke te da je u njima osjećao trnce. To mu je, kazao je u iskazu, prvi puta otkriveno na sistematskom pregledu u Rijeci, na medicini rada.

Utvrđena vibracijska bolest

Na zadnjem pregledu na medicini rada 2009. godine utvrđeno je da boluje od niza bolesti profesionalne vibracijske bolesti te da je nesposoban za rad na poziciji sjekača i traktoriste.

Drugo radno mjesto mu nakon toga, kazao je, nije ponuđeno jer nije ni postojalo, te je s Hrvatskim šumama potpisao sporazumni raskid ugovora o radu i išao dalje na preglede. Kazao je i da se, prije nego mu je utvrđeno spomenuto oboljenje, znao žaliti poslodavcu na tegobe, a to je rekao upravitelju i poslovođi.

Istaknuo je i kako je nekih 10-12 godina koristio motornu pilu koja nije imala amortizere i bila je krutija te rukavice koje nisu bile specijalizirane, odnosno nije se radilo o antivibracijskim rukavicama. Kazao je da je zajedno s drugim radnicima pitao da mu se daju te rukavice, ali im je poslovođa odgovarao da mogu dobiti samo ono što imaju.

Vještaci pokopali Hrvatske šume

Sud je tijekom postupka odredio da se provedu vještačenja. Vještak zaštite na radu u svom je nalazu i mišljenju od 12. svibnja 2022. naveo da radnik ne smije raditi motornom pilom više od dva sata neprekidno, odnosno duže od četiri sata sa prekidima u toku jednog radnog dana. Naveo je i da motorna pila koja nema amortizere zapravo nije ispravna i ne smije se upotrebljavati, te da sjekač u svom poslu mora koristiti zaštitne antivibracijske rukavice.

Vještak medicine rada u nalazu i mišljenju od 7. siječnja ove godine navodi da je bivši sjekač Hrvatskih šuma tijekom čitavog radnog vijeka bio izložen štetnim vibracijama, s obzirom da je dugi niz godina radio i rukovao s motornom pilom koja proizvodi vibracije.

Ističe i da su objektivnim dijagnostičkim metodama utvrđene promjene krvnih žila, živaca i kostiju ruku spomenutog radnika te da je jedini uzrok invalidnosti profesionalna bolest uzrokovana vibracijama koje je doživio na svom radnom mjestu.

‘Radnicima nije osigurana zaštita’

Sud je utvrdio da je nepobitno da je uzrok invalidnosti sjekača bolest povezana s njegovim radom, te da Hrvatske šume, uzimajući u obzir iskaze i nalaze vještaka, nisu osigurale svojim radnicima najveću moguću razinu zaštite na radu, radno vrijeme od maksimalno dva sata na motornoj pili, korištenje motornih pila s gumenim amortizerima i antivibracijske rukavice.

Hrvatske šume zbog toga HZMO-u moraju isplatiti polovicu traženog iznosa od 10.581,66 eura zbog zastare na dio potraživanja. Presuda Trgovačkog suda u Pazinu je nepravomoćna i Hrvatske šume se mogu žaliti na nju.

Slična tužba u srpnju

Inače, ovo nije prva ovakva tužba s kojom se državna tvrtka susreće. U srpnju ove godine Telegram je dobio uvid u nepravomoćnu presudu Općinskog suda u Vinkovcima na kojem se jedan bivši sjekač Hrvatskih šuma borio za svoja prava.

Zbog profesionalnog oboljenja, također vibracijske bolesti, završio je na radnom mjestu šumskog radnika i ostao bez značajnog dijela plaće koju je tada imao, pa je tužio svog poslodavca. Sud mu je dao za pravo da su ga Hrvatske šume oštetile za razliku u plaći, pa su mu morale nadoknaditi 3.056,80 eura te mu plaćati 254 eura rente, kao naknadu za profesionalnu bolest.