Stručnjak za sigurnost: 'Ovo je točka s koje nema povratka. Izrael ide na apsolutnu destrukciju Hamasa'

Kaže da je napad na Izrael ozbiljan obavještajni fijasko

FOTO: RTL DANAS

Stručnjak za sigurnost, Mirko Bilandžić, gostovao je danas u RTL-u Danas gdje je komentirao napade Hamasa na Izrael i odgovor Izraela na te napade. Prvo je odgovorio na pitanje kako je moguće da se ovakav napad na Izrael dogodio te radi li se o sigurnosnom propustu.

“To bi bilo dobro kad bi bio propust. Ovo je ozbiljan obavještajni fijasko i nije prvi put da se dogodilo. To se događa najmoćnijoj sigurno-obavještajnoj instituciji na svijetu. Sposobnosti Mossada su takve da su do jučer imali ozvučeno sjedište u kojem je sjedio predsjednik palestinske uprave. Danas ne znaju ništa. Prvi put je to bilo Jomkipurskom ratu… Očigledno su u pozadini neki strukturalni problemi. Meni se čini da postoje barem tri“, počeo je.

“Jedan je problem sistema i disolucije cijelog društva. Drugi je taj što je Mossad očigledno refokusiran na neke druge sigurnosne interese. Treći, i po meni presudan, je dramatično jačanje profesionalnih sposobnosti terorističkih organizacija – obavještajnih i protuobavještajnih i kad to stavimo na jedno mjesto takvo se što dogodi. To nije nemoguće. Drugu stvar koju imamo famozni proturaketni štit – čelična kupola ima svoje nedostatke. Kad spojimo protuzračnu i obavještajnu komponentnu imamo novi rat“, dodao je.

Apsolutne sigurnosti nema

Željezna kupola je, podsjetimo, ime posebnog proturaketnog štita koji štiti Izrael od 2011. godine. On može izdržati napad 800 raketa u trenutku, ali Hamas je ovog vikenda Izrael napao s 5000 raketa. Bilandžić je pokušao pojasniti što se točno dogodilo.

Kazao je da je to moćan sustav, ali da apsolutna sigurnost ne postoji. “Razina efikasnosti tih sustava je 90-95 posto uspješnosti. Ako to usporedimo s američkim protunuklearnim štitom koji je na razini 97 posto. Ta tri posto je 200 američkih gradova“, kazao je.

Naveo je i da postoji pitanje kapaciteta. “Taj sustav ima otprilike 20 baterija, svaka ima 3 do 4 lansera, svaka ima po 20 raketa – to je otprilike brojka 800. To zahtijeva punjenje i analizu u određenim vremenskim intervalima. Radi se o 800 raketa u idealnim uvjetima“, rekao je.

‘Izrael će odgovoriti s brutalnošću’

Postavljeno mu je i pitanje kako bi ovaj rat mogao završiti. “Izrael će odgovoriti s brutalnošću bez ikakvog skrupula. Neće se obazirati na međunarodno pravo, ni saveznike ni savjete. Izrael to inače radi. Izrael je napadnut, pogođen je nacionalni ponos, takva brutalnost može dovesti do spržene zemlje. Izvjesno je kako će to završiti. Ići će na apsolutnu destrukciju Hamasa“, kazao je.

Pojasnio je i kakve bi to moglo imati posljedice za ostatak svijeta i za regiju. “Ja bih rekao da je ovo točka prekretnica s koje nema povratka. Pitanje je što će se dogoditi s Libanonom. Pitanje je i hoće li Izrael ovo koristiti za udar na nešto što postoji odavno – rekonfiguraciju političke moći na ovom području“, rekao je za RTL.