Suradnik Navaljnog kojeg su izudarali čekićem: 'To je Putinov banditski pozdrav. Htjeli su me pretvoriti u odrezak'

Bliski saveznik pokojnog čelnika ruske opozicije Navaljnog kaže da će se sada još više boriti

FOTO: Screenshot X

Leonid Volkov, blizak saveznik pokojnog ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, obećao je da će nastaviti svoju borbu protiv Vladimira Putina nakon što je napadnut ispred svoje kuće u Litvi. Volkov je sinoć opisao da mu je netko provalio u auto i pokušao ga ubiti čekićem, a danas je rekao da je u brutalnom napadu zadobio niz ozljeda, te da mu je slomljena ruka.

Za napad je optužio agente ruskog predsjednika Vladimira Putina. ““Bio je to karakterističan banditski pozdrav Putinovih poslušnika”, rekao je Volkov, koji je nakon napada kratko hospitaliziran.

“Čovjek me napao u mom dvorištu. Udario me po nozi barem 15 puta, ali noga je nekako i okej. Boli me kada hodam. Ali ruka mi je slomljena. Od mene su htjeli napraviti odrezak”, ispričao je Volkov u videoporuci na Telegramu.

Volkovljeva supruga: ‘Sad smo još više ljuti’

Napad na Volkova zbio se gotovo mjesec dana nakon smrti Alekseja Navaljnog u arktičkoj kaznenoj koloniji, 16. veljače. Navaljni je u zatvoru služio kaznu od nekoliko desetljeća, koja je prema mišljenju međunarodnih stručnjaka i promatrača donesena na temelju izmišljenih optužbi.

Bivša Navaljnijeva glasnogovornica Kira Jarmuš rekla je da je e netko razbio prozor Volkovljeva automobila, pa ga poprskao suzavcem po očima. “Zatim je napadnut čekićem”, dodala je Jarmuš.

Volkovljeva supruga, Anna Biryukova, objavila je na svojim društvenim profilima fotografije supruga na kojima se vide modrice na čelu od udarca čekićem. “Odvratan je izbor između trčanja do vašeg muža koji je napadnut ili ostavljanja usnule djece same. Ne želim to nikome. Ali od sada ćemo još više raditi i bit ćemo još više ljuti”, napisala je na Twitteru Biryukova.

https://twitter.com/a_biryukova/status/1767646920976027911

Litva odbila izručiti Volkova

Ministar vanjskih poslova Litve Gabrielius Landsbergis opisao je napad “šokantnim”, dodajući da će “počinitelji morati odgovarati za svoj zločin”. Policija je rekla da je obaviještena o tome da je muškarac pretučen ispred svoje kuće, te da provode istragu. Policija je ogradila borovu šumu u blizini Volkovljeve kuće na sjevernoj periferiji Vilniusa, a policajci češljaju područje policijskim psima.

Volkov, član Navaljnijeve političke skupine Zaklade za borbu protiv korupcije, pobjegao je iz Rusije u Litvu 2019. godine. Rusija je pokušala ishoditi njegovo izručenje preko Interpola, ali je litavska vlada odbila ruski sudski nalog. Optužili su ih za “korištenje međunarodnih sredstava za politički motivirani kazneni progon”, podsjeća The Independent.