Švedskom sveučilištu oko Božića otkazao zamrzivač. Nisu primijetili 5 dana, propali neprocjenjivi uzorci prikupljani desetljećima

Neki od uzoraka, poput onih za istraživanje leukemije, stari su više od 30 godina

Technicians wearing personal protective equipment (PPE) suits are seen inside a molecular laboratory facility set up to test for the monkeypox disease during its inauguration at the King Institute in Chennai on July 28, 2022. (Photo by Arun SANKAR / AFP)
FOTO: AFP

Znanstveni uzorci koje je švedsko medicinsko sveučilište prikupljalo desetljećima u potpunosti su uništeni kada se pokvario zamrzivač tijekom božićnih praznika. Između 22. i 23. prosinca došlo je do prekida opskrbe tekućim dušikom u 16 kriogenih spremnika, u kojima se uzorci pohranjuju na -190 stupnjeva Celzijusa. Spremnici bez dovoda dušika mogu ostati do četiri dana, no u ovoj nesreći dušika nije bilo punih pet dana.

Uzorci, koji su tijekom godina prikupljeni iz više institucija, uništeni su u zamrzivaču Karolinska Institutet (KI) u Stockholmu, koji je dom Nobelove skupštine zadužene za biranje dobitnika Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu. Matti Sällberg, dekan južnog kampusa KI-a, rekao je u ponedjeljak: “To se dogodilo u vjerojatno najgore vrijeme koje se može zamisliti u Švedskoj, dan prije Badnjaka”. Sveučilište je priopćilo da je incident prijavljen policiji.

Šteta se procjenjuje na 44 milijuna eura

Švedski mediji pišu kako se šteta procjenjuje na oko 500 milijuna švedskih kruna, odnosno, oko 44 milijuna eura. Sällberg je izjavio da nije obavljena službena procjena vrijednosti izgubljenih uzoraka, no potvrdio je da bi se “lako moglo raditi milijunima”. “Najteže su pogođeni znanstvenici koji istražuju leukemiju. Oni su prikupljali uzorke od pacijenata tijekom čak 30 godina”, dodao je Sällberg.

Na sveučilištu je pokrenuta interna istraga i unatoč tome što nema pokazatelja da se dogodila sabotaža, incident je prijavljen policiji. “Trenutno nema naznaka da se kvar dogodio zbog vanjskog utjecaja, ali policijski izvještaj je napravljen kako bi se pokrile sve mogućnosti”, kaže Sällberg.

Sveučilište je istaknulo kako su svi izgubljeni uzorci bili namijenjeni isključivo istraživanju, stoga ovaj gubitak ne utječe na skrb pacijenata, piše The Guardian. “Ovi uzorci već su bili dio opsežnih studija i postojali su planovi za njihovo korištenje za daljnja istraživanja”, zaključio je Sällberg.