Teško je reći da smo jako iznenađeni. DHMZ: 'U većem dijelu Hrvatske 2023. je bila ekstremno topla'

DHMZ je obradio podatke o temperaturama i količini oborina za mjesec prosinac, ali i za kompletnu 2023. godinu

FOTO: Ivica Galovic/PIXSELL, DHMZ

Klimatolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) obradili su podatke o temperaturama i količini oborina za mjesec prosinac, ali i za kompletnu prošlu godinu.

Tako je prosječna temperatura zraka u prošloj godini na svim postajama bila viša od višegodišnjeg prosjeka. DHMZ piše kako se odstupanja srednje temperature zraka u 2023. godini u odnosu na normalu 1991. – 2020. nalaze u rasponu od 0,7 °C (Makarska) do 2,0 °C (Bilogora).

Prema raspodjeli percentila, temperaturne prilike u Hrvatskoj opisane su kao ‘vrlo toplo’ u dijelu središnje Hrvatske, okolici Parga i Zavižana te većem dijelu srednje i južne Dalmacije; te kao ‘ekstremno toplo’ u istočnoj i dijelovima središnje Hrvatske, gorskoj Hrvatskoj, sjevernom Hrvatskom primorju, sjevernoj Dalmaciji te otocima Vis, Korčula i Lastovo.

DHMZ

Prosinac ekstremno topao

Kad je prosinac u pitanju, odstupanja su još i veća. Tako su srednje temperature zraka u mjesecu iza nas više u rasponu od 1,6 °C (Komiža, Makarska) do 4,4 °C (Ogulin) u odnosu na normalu 1991. – 2020. Temperatura zraka bila je znatno viša od prosjeka na svim postajama.

Prema raspodjeli percentila, temperaturne prilike u Hrvatskoj za prosinac 2023. godine opisane su kao toplo (dijelovi srednje i veći dio južne Dalmacije), vrlo toplo (istočna i središnja Hrvatska, dio gorske Hrvatske, Istra, sjeverna i veći dio srednje Dalmacije) i ekstremno toplo (veći dio gorske Hrvatske, Kvarner).

Srednja temperatura zraka u prosincu DHMZ

Ekstremno kišno u Zagrebu

Kad su količine oborina u pitanju, i one su na većini analiziranih postaja bile više od višegodišnjeg prosjeka. Odstupanja za 2023. godinu nalaze se u rasponu od 73 % višegodišnjeg prosjeka u Dubrovniku (818,1 mm) do 140 % u Zagrebu (1220,2 mm).

Oborinske prilike u 2023. godini izražene percentilima detaljnije su opisane sljedećim kategorijama: sušno (otok Vis i dubrovačko područje), normalno (krajnji istok Hrvatske, dio gorske Hrvatske, Istra, kvarnerski otoci, dio srednje i južne Dalmacije), kišno (dijelovi istočne, središnje i gorske Hrvatske, sjeverna Dalmacija), vrlo kišno (sjeverni dio središnje Hrvatske, sjeverni dio gorske Hrvatske i šire riječko područje) i ekstremno kišno (Zagreb i Rijeka).

Količina oborina u 2023. godini DHMZ

Eventualno bismo za količinu oborina u prosincu mogli reći da je u skladu s višegodišnjim prosjekom. Oborinske prilike u prosincu 2023. godine izražene percentilima detaljnije su opisane sljedećim kategorijama: sušno (okolica Zavižana, dio srednje i veći dio južne Dalmacije), normalno (istočna Hrvatska, dijelovi središnje Hrvatske, gorska Hrvatska izuzev Zavižana, sjeverno Hrvatsko primorje, sjeverna Dalmacija, veći dio srednje Dalmacije, Korčula i Lastovo) i kišno (dio središnje Hrvatske).

Količina oborine u prosincu DHMZ