Tko je čovjek koji će sada voditi MORH: brigadni general i paraglajder koji je zbog Banožića već jednom izvisio

Zdravko Jakop je posljednjih nekoliko godina državni tajnik u Ministarstvu obrane

30.07.2020., Knin - Ispred Gradskog poglavarstva Grada Knina odrzana je konferencija za medije povodom obiljezavanja 25. obljetnice VRO Oluja. Na konferenciji za medije sudjelovali su clanovi Organizacijskog odbora za obiljezavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 25. obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja - predstavnici Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Knina, Sibensko-kninske zupanije i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji je prezentirao tijek priprema i program sredisnje svecanosti koja ce se odrzati 5. kolovoza 2020. u Kninu. Zdravko Jakop, drzavni tajnik MORH-a.rPhoto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković je danas nakon teške nesreće razriješio dužnosti ministra obrane Marija Banožića, te za vršitelja dužnosti ministra ovlastio državnog tajnika Zdravka Jakopa, “kako bi Ministarstvo obrane moglo normalno funkcionirati”. Podsjećamo, sada bivši ministar Banožić je jutros u 6.15 sati skrivio je prometnu nesreću u kojoj je poginuo četrdesetogodišnji Goran Šarić, obrtnik iz Privlake, otac dviju malodobnih kćeri. Sam Banožić je s teškim ozljedama završio prvo u vinkovačkoj, a zatim u osječkoj bolnici.

Zdravko Jakop rođen je u Višnjici kod Lepoglave, a čin brigadnog generala nosi od 2009. godine. MORH-u se pridružio još krajem listopada 1991. godine, a dvije godine kasnije bio je ranjen u Domovinskom ratu. Za svoje ratne zasluge dobio je više medalja i spomenica. Odlikovan je Redom hrvatskog križa, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti.

Prije imenovanja na mjesto državnog tajnika Ministarstva obrane, Jakop je obnašao dužnost pomoćnika ministra obrane. U MORH-u je od 2008. do 2012. godine radio kao načelnik Službe za nadzor naoružanja.

Prije par godina izvisio zbog Banožića

Jakopa se nakon povlačenja Damira Krstičevića spominjalo kao mogućeg kandidata za mjesto novog ministra obrane, no odluka je ipak pala na Banožića. Ranije ga se spominjalo i kao kandidata za hrvatskog veleposlanika u Iraku, gdje je trebao, da su se složili predsjednik i premijer, zamijeniti general-bojnika Ivana Jurića. List 24sata piše da je njegov odlazak u diplomaciju kočio sam Banožić. “Zamolio sam razrješenje s ove funkcije državnog tajnika kako bih išao raditi u diplomaciju. U Hrvatsku sam došao kao student i ostao u vojsci 30 godina, od toga sam zadnjih šest u Ministarstvu obrane. Nastavak karijere vidim u diplomaciji”, rekao je Jakop svojedobno tjedniku Express.

U svojoj karijeri, Jakop je bio na poziciji zamjenika direktora Centra za sigurnosnu suradnju jugoistočne Europe (RACVIAC). Visoku civilnu i vojnu naobrazbu stekao je na sveučilištima u Mariboru i Zagrebu te na Hrvatskom vojnom učilištu. Studirao je i na NATO Defense Collegeu u Rimu. Magistrirao je na postdiplomskom studiju Međunarodnih odnosa na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti.

Jakop je također bio izbornik Hrvatske paraglajding reprezentacije, koju je vodio na četiri svjetska prvenstva, a u ekipnom dijelu natjecanja osvojio je četvrto mjesto. U utrci na pet kilometara 1986. godine Jakop je bio treći najbrži na prvenstvu bivše Jugoslavije.

Ima dva BMW-a, supruga mu radi u zatvoru

U imovinskoj kartici objavljenoj na stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa vidljivo je da Jakop kao državni tajnik ima plaću od 2554,29 eura, a da mu supruga radi u zatvoru u Lepoglavi za plaću od 850 eura.

Otplaćuje dva kredita: za onaj od 17.068,30 eura mjesečna rata mu iznosi 38,52 eura, a za onaj od 2654,46 eura rata je 210,26 eura. Naveo je i nekolicinu nekretnina koje ima u vlasništvu na području Lepoglave, svoju obiteljsku kuću te nekoliko objekata i komad šume koje je naslijedio.

Posjeduje i dva BMW-a, jedan procijenjene vrijednosti 5176,19 eura, a drugi 1990,84 eura te traktor Tomo Vinković vrijedan 4500 eura. Supruga mu vozi VW Golf procijenjene vrijednosti 4247,13 eura.