Tko je Dijana Vican? Bila je Plenkovićeva osoba od povjerenja za školstvo, sada je na meti Uskoka

Vican je cijelu svoju karijeru gradila u sektoru obrazovanja, a posebno je prosperirala u mandatima HDZ-ovih Vlada

04.10.2022., Zadar - Svecano otvorenje Studentskog doma i restorana Sveucilista u Zadru. predsjednik Vlade RH Andrej Plenkovic, rektorica Sveucilista u Zadru Dijana Vicana Photo: Sime Zelic/PIXSELL
FOTO: Sime Zelic/PIXSELL

Nova akcija Uskoka i policije, u kojoj su uhićene dvije osobe na području Zagreba i Zadra i koja je, prema neslužbenim informacijama, dio novog kraka afere povezane s Josipom Rimac, usmjerena je prema donedavnoj rektorici Sveučilišta u Zadru Dijani Vican, koja sada radi na mjestu voditeljice Centra “Stjepan Matičević” pri zadarskom sveučilištu.

Istražitelji navodno sumnjaju da je bivša HDZ-ova državna tajnica urgirala kod donedavne rektorice vezano za jedan posao na Sveučilištu, a za koji je bila zainteresirana tvrtka zagrebačkog poduzetnika Ante Stanišića.

Tko je Dijana Vican?

Dijana Vican cijelu svoju karijeru gradila je u sektoru obrazovanja, a posebno je prosperirala u mandatima HDZ-ovih Vlada. Bila je predsjednica Upravnog vijeća Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja od 2005. do 2009., od rujna 2006. do veljače 2009. obnašala je funkciju predsjednice Vijeća za nacionalni kurikulum, te je bila državna tajnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta od 2008. do 2011. godine u mandatima HDZ-ovih ministara Dragana Primorca i Radovana Fuchsa.

“Iz moje perspektive, radi se o odgovornoj i vrlo propulzivnoj osobi koja duboko i emotivno proživljava teme iz područja obrazovanja. Bitno je kazati da je ona sveučilišna profesorica koja živi sa školama, što je rijetkost jer se oni često odvoje od realnosti. Dijana Vican pokrivala je cijelu vertikalu, od osnovnog obrazovanja do sveučilišnih studija, te je uvijek sve povezivala kako bi se vodilo računa o kontinuitetu obrazovanja i funkcioniranju sustava”, kazao je svojedobno Primorac opisujuću Vican.

Preuzela kurikuralnu reformu

Tijekom 2017. Vican je od Borisa Jokića preuzela vođenje kurikularne reforme. Premijer Andrej Plenković postavio ju je za šeficu Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) zaduženog za provedbu Strategije obrazovanja, te ju je tijekom mandata više puta hvalio. Kada su početkom rujna 2017. članovi Posebnog stručnog povjerenstva predali premijeru akcijski plan za provedbu strategije, Plenković je i tada pohvalio rad gospođe Vican.

“Zahvaljujem prof. Dijani Vican i svim članovima povjerenstva koji su sukladno dogovoru iz srpnja dovršili rad na akcijskom planu i predali mi ga. To je dokument od preko 200 stranica, iza kojeg u cjelini mogu stati svi članovi Posebnog stručnog povjerenstva (PSP)”, naglasio je premijer. No, sredinom rujna iste godine, ministrica Blaženka Divjak smijenila je Povjerenstvo na čelu s Vican.

Rektorica u dva mandata

Osim toga, Vican je 2015. izabrana za rektoricu Sveučilišta u Zadru, te je nakon tog mandata dobila još jedan. Prve karijerne korake na zadarskom Sveučilištu napravila je 1987. Tada je postala asistentica nakon diplome iz pedagogije. Nakon toga je u Zagrebu završila poslijediplomski studij andragogije, a potom i doktorirala u polju odgojnih znanosti, dok se u Zadru istodobno uspinjala od zamjenice pročelnika Odjela za pedagogiju, preko voditeljice katedre, do prorektorice i na kraju prve rektorice tog sveučilišta.

U svojoj karijeri, na prijedlog Vlade, obnašla je funkciju i predsjednice Upravnog vijeća Agencije za znanosti i visoko obrazovanje, a ostat će upamćena i kao recenzentica programa zdravstvenog odgoja udruge GROZD, koju je vodio Ladislav Ilčić.