Tvrtko Jakovina pridružio se Telegramu

Cijenjeni povjesničar pridružio se autorskoj ekipi kao stalni suradnik i kolumnist

Profesor Tvrtko Jakovina, jedan od najcjenjenijih hrvatskih povjesničara, pridružio se autorskoj ekipi Telegrama kao stalni suradnik i kolumnist. Za Telegram će od ovog tjedna pisati redovite priloge iz područja hrvatske i svjetske povijesti, koje će Telegramovi pretplatnici moći neograničeno čitati.

Tvrtko Jakovina redoviti je profesor svjetske povijesti 20. stoljeća na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je brojnih nagrađivanih knjiga i znanstvenih članaka o hrvatskoj, svjetskoj i jugoslavenskoj povijesti 20. stoljeća, na HRT-u je vodio hvaljenu emisiju Treća povijest, a surađivao je s Globusom, Tportalom i Jutarnjim listom, za koji je dosad pisao.

Tvrtko Jakovina diplomirao je i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pohađao je i University of Kansas, bio Fulbright Visiting Researcher na Georgetown University u Washingtonu i usavršavao se na Boston Collegeu. Magistrirao je na Katholieke Universiteit Leuven u Belgiji, a na London School of Economics bio je visiting fellow.

Nagrađivane knjige i radovi

Napisao je knjige Socijalizam na američkoj pšenici, Američki komunistički saveznik; Hrvati, Titova Jugoslavija i Sjedinjene Američke Države 1945-1955 , Treća strana hladnog rata, Trenuci katarze, Prijelomni događaji XX stoljeća i Budimir Lončar: od Preka do vrha svijeta. Također je uredio knjigu Hrvatsko proljeće, četrdeset godina poslije.

Knjige su mu nagrađivane državnim nagradama 2004.i 2014, dobitnik je nagrade Kiklop (2013) i Nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika. Višegodišnji je gost-predavač na Istituto per l’Europa centro-orientale e balcanica, Sveučilišta u Bologni, a predavao je i na Sveučilištu u Splitu.


Ako još niste pretplatnik Telegrama, a želite čitati tekstove svih naših autora, pretplatite se ovdje.