U Baltičkom moru otkriven ogroman zid, arheolozi su zbunjeni. Čini se da se radi o najstarijoj megastrukturi u Europi

Struktura je uočena sasvim slučajno

In this photograph taken on August 18, 2021 a dive guide shows tourists a Roman brick wall of the thermal building of the Nymphaeum of punta Epitaffio, the submerged ancient Roman city of Baiae at the Baiae Underwater Park, part of the Campi Flegrei Archaeological Park complex site in Pozzuoli near Naples. Statues which once decorated luxury abodes in this beachside resort are now playgrounds for crabs off the coast of Italy, where divers can explore ruins of palaces and domed bathhouses built for emperors. (Photo by Andreas SOLARO / AFP)
FOTO: AFP/Ilustracija

Zid iz kamenog doba otkriven u Baltičkom moru, nedaleko od njemačke obale, potencijalno je najstarija poznata megastruktura koju su izgradili Europljani, piše Guardian. Struktura duga gotovo kilometar proteže se duž morskog dna u zaljevu Mecklenburg, uočena je slučajno pomoću sonara.

Stručnjaci su strukturu nazvali Blinkerwall, a detaljnijom pretragom utvrđeno je da 300 velikih gromada povezano s oko 1400 komada manjeg kamenja. Unatoč tomu što je ovaj zid 21 metar ispod mora, znanstvenici vjeruju kako su ovaj zid sagradili lovci-sakupljači na kopnu pored jezera ili močvare prije gotovo 10 tisuća godina.

Svrha izgradnje ove strukture nije jasna, ali znanstvenici vjeruju da je lovcima zid služio kao pomoć u lovu na sobove. “Životinje slijede taj tip struktura i ne pokušavaju ih preskočiti. Cilj je bio okupiti životinje i tako stvoriti usko grlo, bilo uz pomoć drugog zida ili obale jezera”, rekao je Jacob Geersen s Leibniz instituta za istraživanje Baltičkog mora u Warnemündeu.

Zid korišten u svrhu lova?

Taj drugi zid, koji se protezao uz Blinkerwall, potencijalno je pod sedimentima morskoga dna. Također, moguće je da je zid natjerao životinje u obližnje jezero tako ih usporavajući i osiguravajući lovcima uspjeh.

S obzirom na veličinu i oblik zida, Geersen i njegovi kolege smatraju malo vjerojatnim da je zid nastao prirodnim procesima poput npr. golemog tsunamija ili glečera koji su “pomaknuli” kamenje. Težina zida procjenjuje se na više od 142 tone.

Ako je zid zaista služio u svrhu lova, vjerojatno je izgrađen prije više od 10 tisuća godina. Zbog porasta razine mora potopljen je prije otprilike 8500 godina.

Najstarija megastruktura

“Ovo stavlja Blinkerwall u rang najstarijih poznatih primjera lovačke arhitekture na svijetu i potencijalno ga čini najstarijom megastrukturom koju je napravio čovjek u Europi”, rekli su znanstvenici za Guardian.

Geersen sada želi ponovno posjetiti mjesto kako bi rekonstruirao drevni krajolik i potražio životinjske kosti i ljudske artefakte. Sve to bi moglo biti zakopano u sedimentima oko zida.