U Belgiji uhićen mladi par. Navodno su novačili ekstremne desničare i planirali bombaške napade

U sklopu šire europske racije uhićeno je i dvoje maloljetnika iz Hrvatske

Police officers stand guard in front of the house in the Schaerbeek area of Brussels on October 17, 2023, where the suspected perpetrator of the attack in Brussels was shot dead during a police intervention. Brussels police on October 17, 2023 shot and fatally wounded an attacker accused of gunning down two Swedish football fans in what Belgium's prime minister condemned as an act of "terrorist madness". (Photo by JOHN THYS / AFP)
FOTO: AFP

Belgijska antiteroristička policija uhitila je dvije osobe koje se sumnjiči da su dio ekstremno desne organizacije optužene za planiranje bombaških napada i poticanje nasilja. Riječ je o muškarcu i ženi u ranim dvadesetima, a prema pisanju BBC-a, uhićeni su nakon niza racija u kućama u Diepenbeeku i Ostendeu. Tužitelji navode da je u jednoj od kuća pronađena veća količina nacističkih predmeta i zastava.

Muškarca i ženu sumnjiči se za “novačenje ljudi s ciljem počinjenja terorističkih zločina” i za “pripreme za počinjenje terorističkih djela”. Dvije osobe koje je privela belgijska policija identificirane su kao Daan C., rođen 2000. godine, i Kayley W., rođena 2002. godine. Daan C je uhićen i čeka daljnju istragu, a Kayley W je puštena nakon ispitivanja.

U Hrvatskoj uhićeno dvoje maloljetnika

Belgijske racije dio šire europske operacije protiv desničarskog terorizma. Uz Belgiju, racije su se provodile i u Hrvatskoj, Njemačkoj, Litvi, Rumunjskoj i Italiji, prema europskoj kriminalističkoj agenciji Europol. Ukupno je uhićeno pet osoba, a sedam ih je ispitano u različitim zemljama.

U Hrvatskoj su uhićene dvije osobe, za koje se neslužbeno doznaje da su maloljetnici u dobi od samo 16 i 14 godina. Tužitelji kažu da su osumnjičenici bili aktivni na nekoliko zaštićenih platformi ekstremne desnice, gdje su pozivali ljude na počinjenje terorističkih djela, tražili nove članove i dijelili informacije o tome kako koristiti 3D printano vatreno oružje.