U Karlovcu postavljena tri kamena spoticanja u spomen na žrtve fašizma - Ivu Goldsteina, Davida Meisela i Filipa Reinera

Da se zlo ne zaboravi i ne ponovi

12.04.2024., Karlovac - U organizaciji Udruge Zidova u Karlovcu i Centra za promicanje tolerancije i ocuvanje sjecanja na holokaust postavljeni su prvi kameni spoticanja u sjecanje na Davida Meisela, Ivu Goldsteina i Filipa Reinera, koji su medu prvim zidovskim zrtvama uhiceni u Karlovcu  13. travnja 1941.godine Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
FOTO: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U Karlovcu su postavljena tri “kamena spoticanja” u spomen na tri karlovačka Židova koji su ubijeni u holokaustuIvu Goldsteina, Davida Meisela i Filipa Reinera, s porukom da se mora poštovati dostojanstvo drugih osoba, da se zlo ne zaboravi i ne ponovi.

Goldstein je bio knjižar, aktivist i publicist, a otac je također poznatih intelektualaca Slavka Goldsteina i Daniela Ivina Goldsteina, te djed povjesničara Ive Goldsteina. Uhićen je neposredno po uspostavi Nezavisne Države Hrvatske 1941., odveden u Zagreb, pa u ustaški logor Danica kod Koprivnice, a potom u ustaški logor Jadovno.

Meisel je stigao u Karlovac iz Češke nakon što je završio kantorsku školu. U Karlovcu je bio nadkantor sinagoge i tajnik židovske općine, ali je najpoznatiji kao dirigent Prvog hrvatskog pjevačkog društva “Zora”. Također je ubijen u 1941. u Jadovnu.

‘Zla vremena’

Reiner je bio odvjetnik i uhićen je istog dana kada i Goldstein i Meisl. Ipak je zbog zasluga za grad i poštovanja koju je njegova obitelj uživala pušten, pa se preselio u Split, gdje ga ipak 1943. uhićuju nacističke vlasti i odvoze u logor Banjica. Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić je istaknuo da su to bila “zla vremena”. “Postavljanje ovih obilježja nam je svima poziv da dostojanstvo čovjeka određuje naše djelovanje”, poručio je.

“Nećemo dopustiti da se takav užas ponovi”, proučio je češki veleposlanik Milan Hovorka. Povjesničar Goldstein je ukazao na to da je njegov otac Slavko opisao stradanje svog oca, a Ivinog djeda, u knjizi “1941. – godina koja se vraća” i da je ona prevedena na sve svjetske jezike.

“Ova tri kamena komemoriraju zajednicu koja je bila prosperitetna, pozitivna, koja je doprinosila društvu, a bila prebrisana mahnitom politikom”, rekao je. Ravnateljica i voditeljica Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust Nataša Popović je objasnila se kameni postavljaju ispred mjesta na kojima je žrtva živjela, na kojima je radila, odnosno iz kojih je deportirana.