U velikoj policijskoj akciji u Slavoniji privedeni navijači koji su u Osijeku pjevali ustašku pjesmu

Uhićeno ih je 12, većinom na području Vinkovaca

23.05.2018., Vinkovci - Jako policijsko osiguranje na stadionu HNK Cibalia i oko njega uoci finala Hrvatskog nogometnog kupa izmedju GNK Dinamo i HNK Hajduk."n"nPhoto: Igor Kralj/PIXSELL"n"n
FOTO: Igor Kralj/PIXSELL/Ilustracija

Još 12 navijača uhićeno je u nedjelju na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, zbog incidenta na nedavnoj kvalifikacijskoj utakmici nogometnih reprezentacija Hrvatske i Turske u Osijeku, izvijestila je u nedjelju policija.

Prethodno je u petak prvih 12 navijača uhićeno i privedeno nadležnom sucu za prekršaje, a policija je izvijestila kako se nastavlja kriminalističko istraživanje zbog izvođenja neprimjerene pjesme tijekom odigravanja utakmice.

Mediji su tijekom utakmice u četvrtak u Opus Areni javljali kako je skupina navijača hrvatske reprezentacije, pred kraj prvog poluvremena, pjevala ustašku koračnicu “Ustaški se barjak vije”.

Policija uhitila 12 osoba

U nedjelju je na području Policijske uprave osječko-baranjske i vukovarsko srijemske uhićeno 12 osumnjičenika, zbog prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima tijekom odigravanja nogometne utakmice reprezentacija Hrvatske i Turske 12. listopada na osječkom stadionu “Opus Arena”, priopćila je osječko-baranjska policija.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičene osobe policija će dovesti nadležnom prekršajnom sudu, a daljnje kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Disciplinski postupak

Europska nogometna organizacija (UEFA) u subotu je pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza (HNS nakon kvalifikacijske utakmice za EURO između Hrvatske i Turske. „Nakon izvještaja delegata utakmice UEFA je pokrenula disciplinski postupak zbog korištenja pirotehničkih sredstava od strane hrvatskih navijača u 62. i 78. minuti utakmice“, izvijestio je HNS.

„Naknadno je, nakon izvještaja FARE-a, pokrenut i disciplinski postupak zbog rasizma i diskriminacije. FARE nije imao promatrača na utakmici u Osijeku, ali je zaprimio vanjski izvještaj o incidentima koji je potkrijepljen izvještajima iz hrvatskih medija o pjevanju ustaške pjesme te rasističkim povicima od strane dijela hrvatskih navijača“, stoji na službenim internetskim stranicama HNS-a.

Premijer Andrej Plenković osudio je jučer pjevanje ustaških pjesama poručivši kako to rade ljudi koji žele zlo hrvatskoj reprezentaciji. Osudi se pridružio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je rekao kako ga nitko ne može uvjeriti da oni koji pjevaju ustaške pjesme ne znaju da time čine štetu nogometu, društvu i državi.