Navijače uhićene zbog ustašovanja privode na sud. Dvojica već dobila kazne, morat će u zatvor

U Vinkovcima je održan prosvjed podrške uhićenim navijačima

15.10.2023., Osijek -  Privodjenje 12 osumnjicenih osoba na Prekrsajni sud u Osijeku. Tereti ih se za pocinjenje prekrsaja iz Zakona o sprjecavanju nereda na sportskim natjecanjima tijekom odigravanja nogometne utakmice izmedju reprezentacija Hrvatske i Turske na "Opus Areni" u Osijeku dana 12. listopada 2023.  u Osijeku dana 12. listopada 2023.   Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Danas je uhićeno 12 navijača na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, zbog pjevanja ustaške koračnice “Ustaški se barjak vije” na nedavnoj kvalifikacijskoj utakmici nogometnih reprezentacija Hrvatske i Turske u Osijeku. Reporterka RTL-a Ivana Ivanda Rožić doznala je da su na prekršajni sud dosad dovedena trojica uhićenih navijača.

“Dvije osobe kažnjene su s 30 dana zatvora, godinu dana ne smiju na utakmice reprezentacije u Hrvatskoj ni na utakmice na kojima je reprezentacija u inozemstva. Morat će se javljati policiji. S druge strane, mogu se žaliti na kaznu i tek kada bude pravomoćna, onda će krenuti u izvršenje”, kazala je reporterka.

Ivanda Rožić spomenula je i prosvjed koji je u Vinkovcima danas održan zbog uhićenja. “Bio je kratak prosvjed 50-ak pripadnika navijača Cibalije. Raširili su transparent i upalili bengalke čime su, kako kažu, htjeli poručiti da stoje uz navijače koji su uhićeni u ovom slučaju, ali i poručiti policiji da se ne slažu s uhićenjima.”

UEFA pokrenula postupak protiv HNS-a

Europska nogometna organizacija (UEFA) u subotu je pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza (HNS nakon kvalifikacijske utakmice za EURO između Hrvatske i Turske. „Nakon izvještaja delegata utakmice UEFA je pokrenula disciplinski postupak zbog korištenja pirotehničkih sredstava od strane hrvatskih navijača u 62. i 78. minuti utakmice“, izvijestio je HNS.

„Naknadno je, nakon izvještaja FARE-a, pokrenut i disciplinski postupak zbog rasizma i diskriminacije. FARE nije imao promatrača na utakmici u Osijeku, ali je zaprimio vanjski izvještaj o incidentima koji je potkrijepljen izvještajima iz hrvatskih medija o pjevanju ustaške pjesme te rasističkim povicima od strane dijela hrvatskih navijača“, stoji na službenim internetskim stranicama HNS-a.

Premijer Andrej Plenković osudio je jučer pjevanje ustaških pjesama poručivši kako to rade ljudi koji žele zlo hrvatskoj reprezentaciji. Osudi se pridružio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je rekao kako ga nitko ne može uvjeriti da oni koji pjevaju ustaške pjesme ne znaju da time čine štetu nogometu, društvu i državi, prenosi Hina.