Nova procjena uglednog instituta: Rusija izgubila 3000 tenkova u Ukrajini, Putin na front šalje zastarjele primjerke iz SSSR-a

Rusi se sada oslanjaju na starije tenkove lošije kvalitete koji stoje na zalihama

(FILES) A Ukrainian serviceman stands near a destroyed Russian tank in the northeastern city of Trostyanets', on March 29, 2022. Ukraine said on March 26, 2022 its forces had recaptured the town of Trostyanets', near the Russian border, one of the first towns to fall under Moscow's control in its month-long invasion. (Photo by FADEL SENNA / AFP)
FOTO: AFP

Rusija je u ratu u Ukrajini izgubila više od 3000 tenkova, ekvivalent cijelog predratnog aktivnog inventara, ali ima dovoljno oklopnih vozila lošije kvalitete na zalihi koje može godinama koristiti kao zamjenu, objavio je u utorak Međunarodni institut za strateške studije (IISS) u godišnjem izvješću.

Ukrajina je također pretrpjela goleme gubitke od invazije u veljači 2022., ali zahvaljujući zapadnoj vojnoj pomoći obnovila je zalihe i istovremeno unaprijedila kvalitetu naoružanja, ocjenjuje IISS. “Moskva je pak u mogućnosti zamijeniti kvalitetu kvantitetom te iz skladišta povlači starije tenkove, po 90 mjesečno”, navodi se u izvješću.

Imaju zaliha za još tri ili pet godina

Analitičari IISS-a ističu da uskladišteno naoružanje znači da Moskva može izdržati barem tri i više godina velikih gubitaka i nadopunjavati tenkove iz starih zaliha, pa makar i lošije kvalitete, neovisno o njezinim kapacitetima za proizvodnju novog oružja.

Rusija raspolaže aktivnom silom od 1750 glavnih borbenih tenkova, od više desetljeća starih T-55 do modernih tenkova T-80 i T-90, a još 4000 ima uskladištenih, navodi se u izvješću IISS-a Military Balance.

Prema tom međunarodnom istraživačkom institutu za međunarodne odnose, sa sjedištem u Londonu, stanje na bojištu u Ukrajini ukazuje na pat poziciju koja bi mogla potrajati cijelu 2024. Ukrajina je ustrajna u nakani da izmori ruske snage uzduž 1000 kilometara duge bojišnice te im zada maksimalne gubitke, a novi zapovjednik Oleksandr Sirski ne isključuje nove ofenzivne operacije.