Umirovljenici se izborili za trajni dodatak na mirovine. Izašao prvi izračun: neki bi mogli dobivati po više stotina eura

Trajni dodatak na mirovine s vremenom bi pratio usklađivanje mirovina i tako se povećavao

19.04.2023., Zagreb - Sabor danas raspravlja o izmjenama Zakona o smanjenju mirovina odredjenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju, cime bi se za oko 96 tisuca umirovljenika ukinulo smanjenje od 10% koje je uvela jos Vlada Jadranke Kosor.
 Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Trinaesta mirovina još uvijek je nedosanjani san hrvatskih umirovljenika, no umirovljeničke udruge uspjele su se izboriti za trajni dodatak uz mirovinu, što dosad nije postojalo.

Na sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe s resornim ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem dogovoreno da će se prvim sljedećim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju uvesti tzv. trajni dodatak na mirovinu koji će se vezati za godine staža, a ne visinu mirovine, piše Slobodna Dalmacija.

Neki će dobiti nekoliko stotina eura

Prema dosad poznatim informacijama, iznos tog dodatka za svakog umirovljenika računao bi se množenjem faktora vrijednosti godina staža, izraženog u eurima, s godinama staža.

Faktor vrijednosti, nada se predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) Jasna Petrović, mogao bi iznositi 10 eura, no kaže da je realnije očekivati da će on kretati oko pet eura.

Na temelju tih špekulacijama, to bi onda značilo umirovljenici s 15 godina staža, ovisno o tome je li faktor pet ili 10 eura, mogu očekivati dodatak između 75 i 150 eura. Oni s 30 godina staža mogli bi dobivati između 150 i 300 eura, a oni s više od 40 godina staža čak između 200 i 400 eura.

Zamjena za jednokratnu pomoć

Dodatak bi se umirovljenicima isplaćivao jednom godišnje i bio bi zamjena za dosadašnje jednokratne novčane pomoći za umirovljenike.

Petrović je istaknula i da će trajni dodatak rasti s usklađivanjem mirovina. To je važno jer će se od sljedeće godine promijeniti i formula usklađivanja mirovina. Umjesto dosadašnje formule 70:30, omjer za usklađivanje mirovina bit će 85:15 u korist povoljnijeg indeksa rasta plaća ili inflacije.

”Naša su procjene da bi dogovoreni zaključci sa sjednice Nacionalnog vijeća trebali biti implementirani do 1. srpnja iduće godine”, kaže Jasna Petrović.