Upravo je objavljeno: britanski kralj Charles ima rak, počeo je s liječenjem

Dijagnoza je postavljena dok je Charles III. bio na liječenju benigno proširene prostate

Britain's King Charles III (L) waves as he leaves, with Britain's Queen Camilla,  the London Clinic, in London, on January 29, 2024. Britain's King Charles III, 75, stayed the London Clinic following prostate surgery on January 26, 2024. (Photo by Adrian DENNIS / AFP)
FOTO: AFP

Britanski kralj Charles ima rak, objavila je Buckinghamska palača. Dijagnoza je postavljena nedavno dok je Charles III bio na liječenju benigno proširene prostate.

“Naknadni dijagnostički testovi identificirali su oblik raka. Njegovo veličanstvo danas je započelo s redovitim tretmanima, a tijekom tog vremena liječnici su mu savjetovali da odgodi dužnosti u javnosti”, objavila je Buckinghamska palača.

“Njegovo veličanstvo odlučilo je podijeliti svoju dijagnozu kako bi spriječilo nagađanja i u nadi da će pomoći u razumijevanju javnosti za sve one diljem svijeta koji imaju rak”, dodaje se u priopćenju.

‘Kralj je optimističan’

“Kralj je zahvalan svom medicinskom timu na brzoj intervenciji, koja je bila moguća zahvaljujući njegovom nedavnom bolničkom zahvatu. Ostaje potpuno pozitivan u pogledu svog liječenja i raduje se povratku na punu javnu dužnost što je prije moguće”, objavila je još Buckinghamska palača.

Buckinghamska palača sredinom siječnja je objavila da će 75-godišnji Charles ići na operaciju zbog benignog stanja koje je često među muškarcima starijima od pedeset. Charlesova supruga kraljica Camilla je uoči operacije rekla da je Charles „dobro” i da se „raduje vratiti na posao”.

Nije rak prostate

Kraljevska obitelj u pravilu ne otkriva detalje o bolestima svojih članova, no Charles je bio otvoren podijeliti svoje stanje kako bi ohrabrio muškarce koji imaju slične simptome da odu na pregled. Na planiranu „korektivnu proceduru” proširene prostate išao je u istu kliniku u kojoj je njegova snaha, princeza Kate, nedavno bila na operaciji abdomena.

Međutim, britanski mediji prenose da nije riječ o raku prostate. Iako će pauzirati javne dužnosti, kralj će i dalje održavati privatne sastanke, piše BBC.

Princ Harry, koji živi u Sjedinjenim Državama sa suprugom Meghan Markle, razgovarao je s ocem i uskoro će otputovati u Veliku Britaniju kako bi ga vidio, pišu britanski mediji.