Kralj Charles vraća se svojim dužnostima. Još se ne zna koliko će trajati liječenje

U veljači mu je dijagnosticiran nespecificiran oblik raka

(FILES) Britain's King Charles III (R) and Britain's Queen Camilla reacts as they leave St. George's Chapel, in Windsor Castle, after attending the Easter Mattins Service, on March 31, 2024. British head of state King Charles III will make a limited return to public duties from April 30, 2024, after doctors said they were "very encouraged" by the progress of his treatment for cancer. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP)
FOTO: AFP

Britanski kralj Charles će se vratiti svojim javnim dužnostima po prvi put otkako mu je dijagnosticiran rak, s obzirom na to da se dobro oporavlja nakon liječenja i razdoblja oporavka, objavila je u petak Buckinghamska palača. Palača je u veljači otkrila da je 75-godišnjem kralju dijagnosticiran nespecificiran oblik raka, otkriven tijekom pretraga nakon što je u siječnju imao korektivni zahvat zbog povećane prostate.

Iako je Charles nastavio sa službenim, državnim poslovima, zbog dijagnoze je morao odgoditi javne dužnosti kako bi započeo liječenje i odmarao. “Program liječenja Njegovog veličanstva će se nastaviti, no liječnici su dostatno zadovoljni dosadašnjim napretkom te kralj sada može nastaviti brojne javne dužnosti”, rekao je glasnogovornik Buckinghamske palače.

Liječnici ohrabreni dosadašnjim napretkom

“Njegovo veličanstvo se osjeća veoma ohrabreno da nastavi sa svojim javnim dužnostima i veoma zahvalno svom medicinskom timu zbog njihove brige i stručnosti”. Premda je prerano reći koliko će liječenje trajati, glasnogovornik je kazao da su kraljevi liječnici “jako ohrabreni dosadašnjim napretkom te su i dalje optimistični glede nastavka kraljevog oporavka”. Nikakve daljnje pojedinosti o njegovom stanju ili liječenju nisu pružene, u skladu s uobičajenom praksom medicinske privatnosti.

Iako je bio fotografiran i sniman dok je privatno obavljao određene službene dužnosti, jedino Charlesovo pojavljivanje u javnosti bilo je prošlog mjeseca kada je u šetnji nakon uskršnje mise u Windsoru pozdravljao ljude koji su mu poželjeli brz oporavak. Do vijesti o Charlesoj dijagnozi je došlo manje od 18 mjeseci otkako je naslijedio svoju majku, pokojnu kraljicu Elizabetu, te manje od godinu dana od njegove krunidbe, najveće svečanosti u Velikoj Britaniji u sedam desetljeća.