Veliki uspjeh liječnika Klaićeve: 'Promijenili smo živote dvoje djece, mi smo treća bolnica na svijetu koja to može'

Klaićeva bolnica postala je treći centar na svijetu koji izvodi ovakve zahvate

FOTO: Screeenshot: RTL

Dvoje djece u Klinici za dječje bolesti Zagreb dobilo je dinamički stent jednjaka. Zahvaljujući liječnicima, djeca sada mogu normalno jesti i gutati, piše RTL.

“Nama znači puno, a našim pacijentima puno više. Oni ne moraju više prolaziti procedure koje su prolazili konstantno. Svaki tjedan dolaziti na širenja jednaka što uključuje endoskopski postupak, opću anesteziju i hospitalizaciju”, rekao je Iva Hojsak, predstojnica Klinike za pedijatriju u Klinici za dječje bolesti Zagreb.

Nakon Italije i Portugala, Klaićeva bolnica postala je treći centar na svijetu koji izvodi ovakve zahvate. “Funkcija stenta je ta da taj promjer jednjaka održi trajno i da se to više ne vraća. Konzistencija hrane ovisi o tome kako se jednjak širi, od kašaste prema krutoj hrani. Kada vidimo da tolerira krutu hranu to je znak da stent može ići vani i da smo završili liječenje”, rekla je Ana Močić Pavić, gastroenterologinja u Klinici za dječje bolesti Zagreb.

Treći centar u svijetu

Do suženja jednjaka može doći pri rođenju, ali i nakon ako dijete primjerice proguta bateriju.”Djeca onda završe s tim teškim suženjima jednjaka i onda nakon nekoliko tjedana ne mogu gutati hranu, čak ni slinu neki. Zato je jako važno da se baterije ili korozivna sredstva ne drže u kući uopće, a pogotovo ne u bočicama koje su djeci zanimljive”, rekla je Iva Hojsak.

Opasna sredstva lani su se našla i u bočicama sokova u kafićima i restoranima, popili su ih djeca i odrasli. “Nažalost to se događa, ne tako često ali događa se. Pojedina djeca dobro prođu nakon rane intervencije, međutim postoje i djeca se moraju liječiti dugotrajno. S ovim stentom smo uvelike skratili to vrijeme liječenja”, napominje Močić Pavić.

Već imaju u planu i treći ovakav zahvat. “Imamo još jedno dijete u planu, a sigurno da sada kad smo se uvježbali i vidjeli da je to puno jednostavnije, bolje i sigurnije za dijete da ćemo ih postavljati i puno češće”, rekla je Hojsak.