Video. Deseci se pokušali probiti u izraelsku ambasadu u Jordanu. Tel Aviv digao uzbunu: 'Izraelci, odmah napustite Tursku'

Raste strah da će izraelski putnici biti direktne mete u Turskoj i Maroku

U nekoliko gradova na Zapadnoj obali izbili su sukobi između prosvjednika i palestinskih snaga sigurnosti, javlja Reuters. U središtu Ramallaha ispaljeni su suzavac i šok granate kako bi se rastjerali prosvjednici koji su bacali kamenje i skandirali protiv predsjednika Palestinske samouprave Mahmouda Abbasa.

Bijesni prosvjednici izašli su na ulice nakon smrtonosnog napada na bolnicu u Gazi, za koji Hamas tvrdi da je bio “hladnokrvni masakr” Izraela. Izraelske obrambene snage (IDF) u međuvremenu sugeriraju da je napad bio neuspješno lansiranje rakete Hamasa.

U Jordanu napad na izraelsku ambasadu

U glavnom gradu Jordana Ammanu, prosvjednici su navodno pregazili izraelsko veleposlanstvo, prema videu objavljenom na X-u, nekadašnjem Twitteru.

Jordan negira da su prosvjednici prodrli u veleposlanstvo, tvrde da je riječ o “skupini prosvjednika koji su se okupili u blizini veleposlanstva pokušavajući doći do njega” s kojima su se vlasti “pozabavile i uklonile ih iz okoline”, objavila je novinska agencija Petra.

Izrael: Odmah napustite Tursku

U međuvremenu je Vijeće za nacionalnu sigurnost Izraela izdalo hitno upozorenje protiv putovanja u Tursku i Maroko zbog straha da će izraelski putnici biti direktne mete. Istoimeno vijeće kaže da podiže uzbunu za Tursku na 4 i poziva sve Izraelce u zemlji da je napuste što je prije moguće.

Za Maroko je stupanj opasnosti podignut na 2, a izraelske turiste pozivaju na dodatni oprez. Dvoje izraelskih turista ubila je egipatska policija u prošlotjednom napadu.