Video. Nestvarna priča o maloj pekari u središtu Rusije koja, uz topli kruh i kiflice, za Putina proizvodi ubojite dronove

Financial Times donosi priču o ruskoj pekari koja se našla pod američkim sankcijama

FOTO: Twitter

Topli, fini kruhovi nisu jedino što izlazi iz velike pekare Tambov u središnjoj Rusiji. U njoj se, naime, slažu i mali dronovi koje ruska vojska koristi u invaziji na Ukrajinu, što nije promaklo zapadnim vlastima pa se ova pekarna, punog imena Tvornica kruha Tambov, našla na američkom popisu za sankcije.

Pod lupu su došli uslijed napora ruskih vlasti da pokažu kako se civilna industrija može uključiti u pomaganje vojnicima na prvoj crti i majci domovini. Financial Times javlja da je na ruskoj državnoj televiziji emitiran prilog iz pekare u kojoj je jedan od šefova ponosno pokazao proizvodnu traku na kojoj su bili nanizani dronovi i kruhovi.

Potom je ruski novinar Aleksandar Rogatikin uzeo u ruke jedan dron i kazao: „Čak miriše kao svježi kruh!“ te ga pomirisao kao da se zbilja radi o kruhu. Tambov dronove proizvodi od 2023. godine, koristeći 3D printer za karbonski okvir, antene i držače kamera.

Proizvode 250 dronova mjesečno

Većina dijelova potrebna za dronove kupuje se online pa trošak proizvodnje tvornicu košta od 250 d0 500 dolara po dronu. Tambov sada proizvodi oko 250 ovakvih dronova mjesečno, a usto rade i kamuflažne prsluke.

Ruski predsjednik Vladimir Putin voli se pohvaliti time kako je cijela zemlja uključena u rat koji vladar iz Kremlja vodi u Ukrajini. Tako je u jednom obraćanju u studenom kazao kako tvornice u Moskvi, Peterburgu, Uralu, Sibiru i na dalekom ruskom istoku „rade punim kapacitetom u više smjena“, sve kako bi proizvele potrebnu vojnu opremu.

„U današnjim uvjetima, to daje jedinstven poticaj razvijanju visokotehnoloških sfera proizvodnje, ne samo u obrani, nego i u civilnoj industriji“, kazao je.

Rast industrijske proizvodnje zbog rata

Industrijska proizvodnja povezana s ratom porasla je za 35 posto u usporedbi s razdobljem prije invazije na Ukrajinu, dok je civilna proizvodnja na istim razinama, tvrdi istraživanje koje je objavio Institut finske banke za gospodarstva u razvoju. U nekim industrijama, poput onih za električnu opremu i automobile, proizvodnja za potrebe ratovanja kompenzira pad proizvodnje potrošačkih roba.

Više od 500 industrijskih tvrtki prebacilo se na vojnu proizvodnju, objavilo je rusko ministarstvo gospodarstva u veljači prošle godine te dodalo kako očekuju da će te tvrtke u 2023. proizvesti četiri puta više za vojsku no što su prije suradnje s vojskom proizvele u 2022.

U gradu Naberežnje Čelni koji se nalazi na zapadu Rusije na rijeci Kama, nalazi se tvornica palica za hokej. Oni su nakon početka rata počeli proizvoditi pancirke. Tvrtka koja je radila šatore za glamping u Uralu počela je proizvoditi vreće za spavanje i šatore za bojište. U Voronježu, na jugu Rusije, tvrtka za poljoprivrednu opremu počela je proizvoditi široki asortiman, od dvogleda preko opreme za razminiranje do sustava za obranu od dronova.

Važnost dronova u ratu

FPV (First Person View) dronovi postali su važni za obje strane u ovom sukobu. Neki od novih proizvođača dronova kažu da su ih ruske vlasti zatražile da pomognu s proizvodnjom. Tambov je pak u poziciji da je blizak s vlašću, vlasnik je poručnik među ruskim rezervistima.

„Ruska vlada je signalizirala namjeru da potiče proizvodnju dronova u nadolazećim godinama. Kineski 3D printani dronovi u Rusiji se prodaju za nekoliko stotina dolara“, kazao je Allen Maggard, analitičar ruske obrambene industrije za američki think tank C4ADS. „Kombinacija niske cijene 3D printanja i jamstvo državnih potpora čini tranziciju na proizvodnju dronova neodoljivom prilikom za tvrtke“, kazao je.

‘Svjedočimo uvidu u cijelo društvo’

Uz ovakve proizvođače, navodi Financial Times, tu su i entuzijasti za proizvodnju dronova koji su zapravo amateri. Motivira ih domoljubna dužnost pa dijele svoje dizajne za dronove po grupama na društvenim mrežama i pokreću crowdfunding kampanje kako bi skupili novac za proizvodnju.

„Svjedočimo uvidu u cijelo društvo, to je jedan veliki volonterski napor diljem cijele Rusije“, kazao je Samuel Bendett, stručnjak za autonomno naoružanje pri Centru za pomorske analize.

Prednost dronova iz pekare

Dronovi koje proizvodi pekara Tambov zovu se Bekas i maleni su. To znači da je njihova borbena moć manja, s obzirom na to da mogu nositi samo 3,5 kilograma tereta do pet kilometara. Stoga su prikladniji za protupješačke operacije od većih bespilotnih letjelica, Lancet, koje se koriste za gađanje ukrajinskih oklopa i utvrda, ili pak iranskih Shaheda koji se najviše koriste za napade na Kijev.

No, lakoća proizvodnje malih dronova Bekas čini ruski arsenal kamikaza dronova većim. Čak i malo, jednostavno oružje, poput Bekas dronova ovisi o komponentama strane proizvodnje, kao i većina ruske visokotehnološke proizvodnje. „Jedina ruska stvar na tome je naljepnica Bekas“, kazao je Pavel Luzin, znanstveni savjetnik pri fondaciji Jamestown u Washingtonu.

Problemi s uvozom dijelova

Jednostavan dizajn dronova kao i njihove specifikacije znače da je teško ući u trag lancu nabave. Ruska carina nema zapisa o pekari Tambov i povezanim tvrtkama koje rade dronove. Još je teže ući u trag kineskim 3D printerima jer se njihove komponente šalju odvojeno.

Otkako je počela invazija na Ukrajinu u chatovima za FVP dronove na aplikaciji Telegram zabilježena je 22.531 pošiljka iz kineskih tvrtki za 3D printanje u Rusiju. Te podatke je prikupio C4ADS.

Spakirali poklon paketić za Bidena

Iako bi američke sankcije trebale ograničiti strane kompanije koje pekari Tambov dobavljaju komponente, niska cijena proizvodnje i mala skala operacija znači da je tvrtka uvjerena kako sankcije neće imati nikakav efekt na njihovu proizvodnju.

Nakon odluke o sankcijama, Valerij Liaščenko, glavni proizvođač dronova u pekari, prikazan je na državnoj televiziji kako puni kutiju kruhom i krekerima te ih šalje u Bijelu kuću kao „zahvalnicu“ Joe Bidenu. Jurij Čičerin, direktor pekare na istoj televiziji kazao je kako je velik uspjeh to što su dospjeli na listu zapadnih sankcija. „Ponosni smo, drago nam je. Kada bi inače netko pričao o našoj tvrtki na međunarodnoj razini?“, upitao je.