Video. Ukrajina se hvali velikim uspjehom kod Krima: 'Rusima smo potopili ratni brod Sergej Kotov'; Pojavila se snimka napada

Brod crnomorske flote Sergej Kotov potopljen je nedaleko od Krima

FOTO: Screenshot/Twitter

Ukrajinci su tijekom noćnog napada, u organizaciji vojno-obavještajne agencije (HUR), potopili patrolni brod ruske Crnomorske flote, Sergej Kotov. Izvješća o napadu uslijedila su nakon noćnih eksplozija na okupiranom poluotoku Krimu, zbog kojih je zatvoren bio Kerčki most. Rusko ministarstvo obrane navelo je da je iznad Krima uništeno 38 dronova.

Nekoliko ukrajinskih medija ranije danas izvijestilo je da je Sergej Kotov pogođen pomorskim dronom domaće proizvodnje Magura V5. Prema saznanjima ukrajinske vojno-obavještajne službe, brod je pretrpio štetu na krmi te na oba boka. Sergej Kotov se u trenutku napada, dodaje služba, nalazio u blizini Kerčkog tjesnaca. Vrijednost broda procijenjena je na oko 65 milijuna dolara, ističe služba.

Rusi za sada bez komentara

U priopćenju se navodi da je akcija potapanja Kotova provedena u s ukrajinskom mornaricom i Ministarstvom digitalne transformacije. Andrij Jusov, glasnogovornik vojne obavještajne službe, rekao je za Radio Slobodna Europa da se još uvijek ne zna što se dogodilo s posadom, no vjeruju da “ima poginulih i ranjenih, ali postoji mogućnost da se dio posade uspio evakuirati”.

Rusi, za sada, nisu potvrdili niti komentirali potapanje broda. Sergej Kotov navodno je već bio u rujnu pogođen pomorskim dronom, kao i drugi patrolni brod, Vasilij Bikov. Rusko ministarstvo obrane tada je tvrdilo da su oba broda odbila taj napad.

 

Niz napada na rusku mornaricu

Potapanje Sergeja Kotova dolazi nakon niza napada na ruske brodove, prema tvrdnjama ukrajinska vojno-obavještajne agencije. Tako se tvrdi da je 14. veljače potopljen i ruski desantni brod Cezar Kunikov, nakon što su ga u Crnom moru napali Ukrajinci pomorskim dronovima.

Sada je, piše Kyiv Independent, u službi ostalo još samo pet desantnih brodova iz iste klase. Ukrajina je u više navrata nanijela teške udare ruskoj crnomorskoj floti, među kojima je najistaknutije potapanje krstarice Moskva u travnju 2022. godine, kao i razorni napad na sjedište flote na okupiranom Krimu u kojem je navodno ubijeno više od 30 časnika.

Brod porinut početkom 2021.

Ukrajinski portal Pravda piše da je Sergei Kotov je porinut u Kerču 29. siječnja 2021., te da je sve brodove projekta 22160 dizajnirao Sjeverni dizajnerski biro iz St. Peterburga. Brodovi iz istog projekta namijenjeni su za, između ostalog, obavljanje patrolne službe za zaštitu teritorijalnih voda, suzbijanje krijumčarenja i piratskih aktivnosti, traženje i pomoć žrtvama pomorskih katastrofa.

Brodovi imaju istisninu ne veću od 1700 tona, a isploviti mogu na dulje od 60 dana, s posadom od 60 mornara. Maksimalna brzina im je veća od 25 čvorova.

Kako bi se povećale sposobnosti za operacije potrage i spašavanja, brodovi nose helikopter od 12 tona. Osim toga, brodovi su opremljeni radio i hidroakustičkim oružjem, kao i elektroničkim protumjerama.

Kotov pogođen vrlo naprednim pomorskim dronom

Kyiv Post je detaljnije opisao dron Magura V5 kojim je prema izvješću vojno-obavještajne službe pogođen Sergej Kotov. Riječ je o pomorskom dronu razvijenom u Ukrajini, svestrane namjene i adekvatan za veći broj pomorskih akcija, poput nadzora, izviđanja, patroliranja i izvođenja borbenih misija.

Zbog svog hidrodinamičnog trupa i agilne upravljivost, Ukrajinci tvrde da je V5 kvazinevidljiv za radare. S dužinom od 5,5 metara i 1,5 metara širine, V5 ima brzinu krstarenja od 22 čvora, dok mu je maksimalna brzina 42 čvora. Domet mu je približno 833 kilometra.

Drona se hvali zbog njegove relativno niske cijene i pristupačnosti, te mogućnosti upravljanja bez posade, čime se minimiziraju zahtjevi za ruskim resursima i rizici u izazovnim okruženjima.