Video. Žižek na Frankfurtskom sajmu knjiga kritizirao Izrael, odmah ga napali da brani Hamas, on im u svom stilu odbrusio

Rekao je da Izrael ide prema diktaturi, a da se Palestince samo doživljava kao problem

FOTO: screenshot YouTube

Slovenski filozof Slavoj Žižek na otvaranju Frankfurtskog sajma knjiga govorio je o aktualnim događajima na Bliskom istoku, no dio ljudi je u znak prosvjeda napustio dvoranu optužujući ga da svojim istupom relativizira situaciju.

Po njemu, za Gazu nema rješenja bez knjiga, a Izrael je, kako je citirao židovskog povjesničara i pisca Yuvala Hararija, na putu da postane diktatura. Napomenuo je i da se Palestince doživljava kao problem. “Treba pogledati njihovu situaciju, usporediti nešto što izgleda neusporedivo”, rekao je, kako prenosi televizija N1.

Osudio Hamas bez ‘ako ili ali’

“Bezuvjetno i bez ikakvih ‘ako‘ ili ‘ali‘ osuđujem napad Hamasa na Izraelce u blizini granice s Gazom. Priznajem pravo Izraela da se brani i eliminira prijetnju. Međutim, primijetio sam nešto čudno: čim se spomene da je potrebno analizirati složenu pozadinu situacije, u pravilu krenu optužbe za opravdavanje ili podupiranje Hamasovog terorizma. Shvaćamo li koliko je čudna ova zabrana analize, percepcije složenosti situacije? Kojem društvu pripada takva zabrana? A sada slijedi moja prva provokacija: u društvu koje je strukturirano kao košnica? Koji je idiot to izabrao za lajtmotiv? Pčele su najtotalitarnije društvo koje možete zamisliti”, rekao je između ostalog Žižek, kako ga je citirao Jutarnji list.

Istaknuo je da se Palestince općenito shvaća kao “problem”. “Izrael im ne daje nikakvu nadu, ne nudi im viziju zemlje u kojoj bi mogli igrati pozitivnu ulogu. Trebalo bi sagledati njihovu situaciju, usporediti nešto što se čini neusporedivim”, rekao je što je izazvalo komentare iz publike da relativizira to pitanje, ali on je to odmah negirao.

“Sad vidite što u praksi znači inkluzija i poštivanje različitosti”, sarkastično je dobacio pojedincima koji su ga prekidali.

Zašto nije nagrađena palestinska književnica

Žižeku se prvo ispred pozornice, a kasnije i direktno na njoj, suprotstavio Uwe Becker, povjerenik pokrajine Hessen za antisemitizam koji je, prema pisanju njemačkog lista Zeit, nekoliko puta izlazio iz dvorane. Becker je optužio Žižeka da relativizira zločine Hamasa, ali je filozof odbacio njegove optužbe.

“Samo čitajući knjige možemo postati svjesni situacije”, ustvrdio je i dodao da je terorizam protiv Izraela protiv svih vrijednosti za koje se zalaže Frankfurtski sajam knjiga, ali da je protiv tih vrijednosti i odgađanje dodjele nagrade palestinskoj autorici Adaniji Shibla.

I gradonačelnik izašao iz dvorane

Kako je na Twitteru napisao glavni urednik izdavačke kuće Cankarjevo Aljoša Harlamov, u znak prosvjeda iz dvorane je izašao i gradonačelnik Frankfurta Mike Josef.

Kako piše Harlamov, Žižek je ukazao na prazne riječi koje su slušatelji mogli čuti u prethodnim govorima. “Žižek pokušava objasniti da ne relativizira Hamasov zločin, da ga jasno i odlučno osuđuje, ali ne čini se da će time uvjeriti uznemirene pojedince u dvorani”, kazao je Harlamov koji je pak Žižekov govor nazvao hrabrim i potrebnim.

RTV Slovenija navodi da je većina publike ipak s odobravanjem pratila Žižekov govor kao i da je šef Frankfurtskog sajma knjiga stao u obranu slobode govora.