Žižek se ne povlači nakon burnih reakcija koje je izazvao: 'Trebao sam biti oštriji. Napadaju me lažni ljevičari'

Rekao je da Izrael ide prema diktaturi, a da se Palestince samo doživljava kao problem

FOTO: screenshot YouTube

Slovenski filozof Slavoj Žižek na otvaranju Frankfurtskog sajma knjiga govorio je o aktualnim događajima na Bliskom istoku, no dio ljudi je u znak prosvjeda napustio dvoranu optužujući ga da svojim istupom relativizira situaciju.

Po njemu, za Gazu nema rješenja bez knjiga, a Izrael je, kako je citirao židovskog povjesničara i pisca Yuvala Hararija, na putu da postane diktatura. Napomenuo je i da se Palestince doživljava kao problem. “Treba pogledati njihovu situaciju, usporediti nešto što izgleda neusporedivo”, rekao je.

Nakon govora Žižek je izjavio za RTV Slovenija da ne žali zbog svojih riječi i da je “trebao sam biti još oštriji”. “Osobi koja mi je prekinula nastup trebao sam uzvratiti: ‘vi ste najveći zagovornik antisemitizma u Njemačkoj’, jer će takav stav ojačati antisemitizam. Zapravo, to je bio odgovor ovih lažnih filosemita”, kaže.

‘Napadaju me lažni ljevičari’

Smatra da ga napadaju “lažni ljevičari” i ističe da je u nedavnom napadu Hamasa “objektivno najteže pogođen Izrael”. Podsjetio je da su se u Izraelu prije nekoliko mjeseci održavali veliki prosvjedi protiv vlasti, no sada su potpuno obustavljeni.

“Zapravo mislim da u mojoj viziji imate s jedne strane Hamas i vladu Benjamina Netanyahua, u kojoj sjedi Itamar Ben-Gvir, kojeg je Izrael osudio za poticanje na rasizam i podržavanje terorističke organizacije. Ovo je jedna osovina, s druge strane su normalni ljudi”, rekao je Žižek.

Kaže da je “šokiran reakcijama” jer ništa što je rekao nije već rečeno u liberalnim, zapadnim i izraelskom medijima.