Vinogradska bolnica nakon slučaja Line Budak mijenja praksu. Od sada će sve nalaze slati obiteljskim liječnicima

Očitovanje KBC-a stiže nakon što je pravobraniteljica u izvješću u potpunosti pobila nalaz inspekcije

17.02.2023.,Zagreb - Lina Budak  sedam mjeseci cekala je nalaz s Instituta za tumore ne znajuci da ima karcinom dojke.  Photo: Igor Soban/PIXSELL
FOTO: Igor Soban/PIXSELL

Slučaj Line Budak ponovno je došao u fokus javnosti nakon što je objavljeno izvješće pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter koje u potpunosti pobija nalaz inspekcije Ministarstva zdravstva po kojem nije bilo pogrešaka ni kršenja procedura u pristupu liječenju toj zagrebačkoj odvjetnici, onkološkoj bolesnici.

Podsjećamo, Lina Budak javno je istupila u veljači ove godine, te ispričala da joj iz KBC-a Sestre milosrdnice sedam mjeseci nisu dostavili nalaz patohistološke analize uzoraka nakon biopsije dojke, koja je pokazala da boluje od karcinoma, nakon čega su bolničko povjerenstvo i inspekcije resornog Ministarstva odbacile njene pritužbe.

Nakon izvješća pravobraniteljice, prozvani KBC Sestre milosrdnice se očitovao i izvijestio da je, “u cilju sprečavanja sličnih situacija”, izradio nove, za pacijente bitno bolje protokole o postupanju, načinima slanja nalaza te naručivanja na preglede, piše Jutarnji list.

Nalazi će se slati obiteljskim liječnicima

Ravnatelj bolnice Davor Vagić, koji potpisuje očitovanje, navodi kako iz svega proizlazi da je pacijentica bila informirana o potrebi telefonskog kontaktiranja radi informiranja o nalazu biopsije te da je dosad takav način komunikacije s pacijentima funkcionirao i da nisu imali “niti jedan problem prilikom preuzimanja nalaza od strane pacijentica”.

“Kako ne bi dolazilo do neželjenog tijeka liječenja”, bolnički informacijski sustav od sada će biti povezan s centralnim sustavom u zdravstvu CEZIH, što znači da će završeni nalazi dijagnostičkih pretraga biti dostupni izabranim liječnicima obiteljske medicine, priopćili su.

Kod uzimanja patohistološkog nalaza (PHD) pacijenta obavijestiti da će nalaz biti kod obiteljskog liječnika, ali i da ga mogu osobno podići ako žele. Uvedeno je da liječnik specijalist upućuje pacijenta na kontrolni pregled radi preuzimanja PHD-a i nastavka liječenja.

Problem sa zakazivanjem MR pregleda

Medicinska sestra naručit će pacijenta na kontrolu i dati mu potvrdu o naručivanju s terminom kontrole. Pola sata nakon preuzimanja termina kontrole na šalteru specijalističke ambulante, pacijent će dobiti i SMS poruku o zakazanom terminu te obavijest kako može otkazati termin.

Pravobraniteljica je također prigovorila kako je diskriminatorno zakazivati MR preglede dojki “isključivo 5 – 10 dana od prvog dana menstruacije” jer dio pacijenata ima izrazito neredovite cikluse, kao što je to bio slučaj s pacijenticom Budak, a dio pacijenata uopće nema menstruaciju (žene u menopauzi, muškarci, transrodne žene…).

“S obzirom na mišljenje i preporuke pučke pravobraniteljice, navodimo kako smo dopunili obrazac te sada detaljnije navodimo postupanje sa svim pacijentima”, stoji u očitovanju KBC-a Sestre milosrdnice. Priložen je i obrazac u kojem su sada jasno navedeni i pacijenti te pacijentice bez menstruacije kojima se pregled dogovara “u skladu s medicinskom indikacijom”.