Vlasnik ubijen u Auschwitzu, slike otela Jugoslavija. Nasljedniku vraćene nakon 20 godina parničenja

Njegov djed, židovski poduzetnik, po osnutku NDH 1941. izbačen je iz svog doma te mu je oduzeta imovina

FOTO: Screenshot N1

Andrew Reichsman filmski je producent iz SAD-a i unuk imućnog židovskog poduzetnika, Dane Reichsmana, koji je po osnutku NDH 1941. izbačen iz svog doma te mu je oduzeta imovina. Naposljetku je sa suprugom i dvojicom sinova ubijen u Auschwitzu.

Nakon više od sedamdeset godina, dvije vrijedne umjetnine s potpisom čuvenih francuskih slikara, “Mrtva priroda s flašom” Andréa Deraina i “Pejzaž pored vode” Mauricea de Vlamincka, vraćene su obitelji Reichsman.

Nakon dugogodišnje i komplicirane pravosudne bitke, Andrew Reichsman ovoga je tjedna u Zagrebu od Moderne galerije preuzeo prve od brojnih umjetnina oduzetih njegovoj obitelji. O sudskoj borbi za nasljedstvo govorio je u Točki na tjedan N1 televizije.

‘Vrlo sam ponosan što ih mogu vratiti’

“Radi se o financijskoj i emotivnoj vrijednosti. Pomislim na svojega djeda Danea i njegovu ženu Fridu, koje nisam mogao upoznati jer su preminuli. To su bile stvari koje su oni posjedovali, a netko im je upao u kuću i oteo im svu imovinu. Vrlo sam ponosan što ih mogu vratiti. To je ono što je najbitnije”, kazao je Reichsman.

Slike su vraćene iz fundusa Moderne galerije, koja na suđenju u Zagrebu nije uspjela dokazati da one pripadaju hrvatskoj državi. Reichsman kaže da je umjetnine naslijedio od svoje tete Danice, koja je živjela u Londonu. “Riječ je o dvije slike, osam litografija i nekim stvarima iz kuće koje su pripadale mojem djedu, primjerice radni stol”, rekao je.

Slučaj je jako kompliciran

“Moja odvjetnica je 20 godina provela na tome slučaju. Ona je jučer objasnila proces uz pomoću kojega smo dobili ovaj slučaj. Rekla je da je cijela situacija toliko komplicirana da je ne može u potpunosti objasniti na engleskom. Bila je to bitka puna uspona i padova, čak i danas postoje neka otvorena pitanja”, kazao je i savjetovao i drugim židovskim obiteljima u Hrvatskoj da pravdu potraže sudskim putem.

Njegov djed, Dane Reichsman, bio je vlasnik trgovine mješovitom robom i žestokim pićima u Đakovu. Nakon što je izbačen iz svog doma, dvije slike francuskih autora dao je na čuvanje dr. Marijanu Poliću, no kada su 1945. godine nađene u njegovu stanu u Opatičkoj 10, oduzela ih je i preuzela Komisija za sakupljanje i očuvanje kulturnih spomenika i starina, piše Jutarnji list.

‘Godinama smo tražili umjetnine’

Slike je, potom, 1946. godine Muzeju moderne umjetnosti predalo Ministarstvo za nauku i kulturu u ime države kao vlasnika slika.

“Izvršitelji oporuke nisu imali podatke gdje se nalaze sve te umjetnine, pa smo godinama pokušali saznati kod koga su. Većina je umjetnina nađena, no nekima od njih nije bilo moguće ući u trag”, rekla je odvjetnica Andrewa Reichsmana, Monja Matić.