Von der Leyen htjela uhljebiti stranačkog kolegu pa izazvala bunu u Bruxellesu. Nesretnik na koncu podnio ostavku i prije prvog radnog dana

Protivnici Markusa Piepera kažu da je na dužnost imenovan po stranačkoj liniji

President of the European Commission Ursula von der Leyen during press conference after the meeting with Prime Minister of Poland Donald Tusk and Prime Minister of Belgium Alexander De Croo in Warsaw, Poland on February 23, 2024. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
FOTO: NurPhoto via AFP

Europski parlament je u četvrtak prošloga tjedna od predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen zatražio da povuče odluku o imenovanju Markusa Piepera, njenog stranačkog kolege iz CDU-a, na mjesto posebnog izaslanika za mala i srednja poduzeća.

Nezadovoljnih Pieperovim imenovanjem bilo je i u Komisiji. Četiri člana Komisije iz redova liberala i socijaldemokrata, Josep Borrell, Nicolas Schmit i Paolo Gentiloni te liberal Thierry Breton, pismom Von der Leyen izrazili su svoje nezadovoljstvo.

Zastupnik iz redova Zelenih, Daniel Freund, koji je tražio poništenje odluke, rekao je da su drugo dvoje kandidata koji su se natjecali za to mjesto dobili bolju ocjenu od Piepera, te da je on izabran zbog svoje stranačke pripadnosti. Iz Komisije su rekli da je Pieper imenovan isključivo po svim predviđenim pravilima te da će dužnost preuzeti ovaj tjedan.

Suočava se s nizom problema

Samo nekoliko sati prije svog prvog dana na mjestu predstavnika za mala i srednja poduzeća, Pieper je podnio ostavku. “Predsjednica istovremeno poštuje i žali zbog odluke Markusa Piepera da ne preuzme svoju dužnost izaslanika za mala i srednja poduzeća 16. travnja kako je planirano”, navodi se u izjavi koju je u ponedjeljak kasno navečer objavio glavni glasnogovornik Europske komisije Eric Mamer. Izjava predsjednice uslijedila je nakon što su njemačke novine Handelsblatt prve objavile vijest.

Kontroverzno imenovanje Piepera dodaje se na popis potencijalnih problema s kojima će se V[on der Leyen morati suočiti u svojoj borbi za drugi mandat na čelu EK. Aktualna predsjednica imala je niz posrtanja u posljednjih nekoliko tjedana, uoči izbora u EU, koji se održavaju od 6. do 9. lipnja, navodi Politico.

Prije početka njene kampanje, ured europskog javnog tužitelja otvorio je istragu o njezinom slanju tekstualnih poruka za pregovaranje o velikim ugovorima o kupnji cjepiva tijekom pandemije covid-19. Suočila se i s kritikama zbog načina na koji je putovala u Izrael nedugo nakon napada 7. listopada, a Europski parlament je tužio Europsku komisiju zbog odluke o odmrzavanju milijardi eura za Mađarsku krajem prošle godine.

Odabran umjesto dvije bolje kandidatkinje

Više od polovice zastupnika u Europskom parlamentu glasalo je za prošlotjedni amandman kojim se Von der Leyen nalaže da ponovi postupak imenovanja. Pieper je potpisao ugovor 31. ožujka, unatoč tome što su druge dvije kandidatkinje, koje su ušle u uži izbor za mjesto navodno dobile više ocjene na testovima tijekom selekcijskog postupka.

Govoreći za Handelsblatt, Pieper je rekao: “Baš kao što je Breton unaprijed bojkotirao moje preuzimanje dužnosti unutar Komisije, trenutno ne vidim mogućnost da ispunim legitimna očekivanja povezana s tom dužnošću.” Pieper je dodao rekao da je Bretonova odluka da dovede u pitanje njegovo imenovanje “loš stil”, te da je “isključivo motivirana stranačkom politikom”. Jedan od dužnosnika koji je blizak Bretonu, rekao je da su njegove optužbe “za bojkot ili stranačku politiku smiješne”, te da optužbe “mirišu na obrnuti inženjering”.

U izjavi objavljenoj u ponedjeljak navečer nalazi se, prema pisanju Politica, i referiranje na glasovanje u parlamentu. “Mora se poštivati autonomija svake institucije EU-a u imenovanju njenih visokih dužnosnika. Predsjednica je stoga odlučila obustaviti ponovno otvaranje postupka odabira za poziciju izaslanika za mala i srednja poduzeća do nakon europskih izbora”, stoji u izjavi.

Breton jutros nije mogao kriti svoje zadovoljstvo

Thierry Breton, povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište, nakon Pieperove ostavke jutros nije mogao kriti osmijeh. “Što se tiče svih imenovanja u Komisiji – transparentnost, kolegijalnost i meritokracija u procesu odabira ključni su za vjerodostojnost položaja i institucije u cjelini”, rekao je Breton za Politico, pa pomalo ljutito dodao kako se nada da će “ovo važno mjesto za mala i srednja poduzeća biti popunjeno što je prije moguće.”

Pobuna protiv Von der Leyen, koju su predvodili Breton i još tri europska povjerenika, rasplamsala se prošli tjedan, u jeku zaoštravanja predizborne kampanje za Europski parlament. Breton, liberalni saveznik francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, posljednjih je tjedana ispalio nekoliko hitaca na svoju šeficu, njemačku konzervativku, Von der Leyen.