Vrijeme će ovog vikenda biti prilično ludo. Toplo i kišno sa sunčanim razdobljima, a na Zavižanu je pao i snijeg

Temperature će ići do 18 stupnjeva

09.02.2024., Rijeka - Kisni dan u gradu.  Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
FOTO: Goran Kovacic/PIXSELL

Promjenjivo oblačno mjestimično s kišom, lokalnim pljuskovima i ponegdje grmljavinom očekuje Hrvatsku u subotu, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) napominjući kako će se najviše temperature zraka uglavnom kretati od 13 do 18 Celzijevih stupnjeva.

Kiše će biti ponajviše na Jadranu i predjelima uz njega. Ujutro u unutrašnjosti mjestimice ima magle. Vjetar će biti slab tek ponegdje umjeren jugozapadni i južni, a na moru većinom umjereno jugo.

Početak ožujka promjenjiv i topao

Prognostičari HRT-a dali su detaljniju prognozu, pa predviđaju da će promjenjivo i razmjerno toplo vrijeme nastaviti u prvim danima ožujka, no da će prema sredini novog tjedna na kopnu biti ipak malo niža temperatura zraka. Bit će i povremeno mjestimične kiše, koja će i dalje biti češća u južnim kopnenim krajevima i osobito na Jadranu. Uz Jadran bit će i pljuskova s grmljavinom, a u nedjelju i ponedjeljak uz ponegdje jako i olujno jugo.

“Subota će na istoku Hrvatske proteći uz djelomice sunčano vrijeme. Ujutro ponegdje magla, a uz dnevni razvoj oblaka popodne je vrlo rijetko moguć i pljusak. Vjetar mjestimice umjeren jugoistočni; temperatura iznad prosjeka – dnevna od 15 do 17 °C”, rekla je HRT-ova Tomislava Hojsak, dipl. ing.

Dalmacija također promjenjivo oblačna

Središnju Hrvatsku očekuju sunčana razdoblja, posebice sredinom dana. Jutra će biti maglovita s niskim oblacima, a popodne se ne može isključiti malo kiše, osobito na južnom dijelu područja. Vjetar slab, na sjeveru do umjeren jugozapadni.

Zapad će i dalje biti oblačan, a kišit će lokalno od jutra. Popodnevima se mogu očekivati sunčana razdoblja, osobito na obali i na otocima sjevernog Jadrana. Puhat će umjeren, ponegdje i jak južni i jugozapadni vjetar, a dnevna bit će do 10 °C u Gorskoj Hrvatskoj, te do 15 °C na moru.

Dalmaciju očekuje promjenjivo oblačno vrijeme s povremenim sunčanim razdobljima, češćim i duljim uz obalu. Dolaskom više oblaka, past će i malo kiše, ali ne posvuda, prognozira Hojsak. Jugo će slabije puhati nego u petak, pa će more biti manje valovito. Jug Hrvatske imat će promjenjivu naoblaku uz sunčana razdoblja, a lokalno je moguće malo kiše ili pljuskova. Jugo će i dalje puhati, no bit će većinom slabo i umjereno, uz dnevnu temperaturu zraka oko 15 °C.

Jugo će jačati do ponedjeljka

Idućih dana na kopnu nastavlja se promjenjivo i razmjerno toplo vrijeme, a kiša će češće padati u Gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije, osobito tijekom oblačnijeg ponedjeljka. “Potpuno stabilno neće biti ni u sjevernijim predjelima, no kiša je najizglednija u utorak, a u nedjelju će prevladavati sunčano, uz temperaturu zraka i do 20 °C”, piše HRT.

Na Jadranu će jugo očajati do ponedjeljka, pa će biti jako i olujno. Promjenjivo vrijeme, uz povremenu kišu i pljuskove s grmljavinom, bit će češće i obilnije u ponedjeljak. U utorak će vjetar oslabiti i okrenuti na sjeverozapadni, a kiše uglavnom neće biti. Temperature zraka ostat će uglavnom bez većih promjena.

Zasniježilo na Zavižanu

Iz HAK-a pak upozoravaju da su kolnici mjestimice mokri i skliski, a ponegdje ima i magle, koja je mjestimice vrlo gusta. HAK vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama. Premda će se u većini zemlje zadržati relativno toplo vrijeme za ovo doba godine, na Zavižanu je pao sramežljivi snijeg visine tri centimetra.