Zagrebačka plinara ima novog šefa. Samozatajni Mayer svjedočio protiv Sanadera, a iz Ine ga maknuo Plenković

Davor Mayer novi je direktor Gradske plinare Zagreb

18.10.2022., Zagreb - U Saboru je pocela 26. sjednica Nacionalnog vijeca za pracenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, koje na dnevnom redu ponovno ima upravljanje trgovackim drustvom INA d.d. Od pozvanih pozivu se odazvao samo Davor Mayer. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Uprava Zagrebačkog holdinga imenovala je Davora Mayera direktorom Gradske plinare Zagreb nakon provedenog javnog natječaja. Davor Mayer magistar je kemijskog inženjerstva s dugogodišnjim iskustvom na visokim rukovodećim pozicijama u naftnoj industriji i energetskom sektoru. “Bogato internacionalno upravljačko iskustvo stekao je u kompanijama ExxonMobil, INA, OMV Hrvatska, Tifon i Bridgelnik Renewable Energy Europe”, navodi se u objavi Zagrebačkog holdinga.

Samozatajni menadžer kojeg šira javnost slabo poznaje, bio je punih devet godina hrvatski predstavnik u Upravi Ine za vrijeme mandata četiri premijera. Tamo je došao odlukom Jadranke Kosor, a otišao je iz uprave Ine odlukom Vlade Andreja Plenkovića, u paketu s Ivanom Krešićem. Upućen je u odnose MOL-a i hrvatskih vlada i poslovanje Ine.

Svjedočio o odnosima MOL-a i Ine

Lani je svjedočio na Antikorupcijskom vijeću. Na burnoj i maratonskoj je sjednici prije godinu dana detaljno opisivao poslovanja i kriterije odlučivanja u INA-i, kao i utjecaj politike na upravljanje tvrtke od strateškog interesa, a neki su iskazi bili prilično eksplozivni.

“Hajde, pustimo sad to. Znate kakav je smjer kompanije: otkup Ine od Mola”, govorio je tadašnji ministar Tomislav Ćorić članovima Uprave INA-e sugerirajući im da ne prave probleme oko Memoranduma koji je omogućio gašenje sisačke rafinerije, svjedočio je Mayer na sjednici Antikorupcijskog vijeća. Tvrdio je da je to gašenje iz mađarskih cipela značilo optimizaciju, a za Sisak je značilo gašenje grada premda je rafinerija bila zastarjela. Govorio je i o ucjenama u kojima se „tražilo pokretanje pojedinih sudskih postupaka, vukla su se suđenja Sanaderu i Hernadiju”. Navodio je kako je MOL bio nezadovoljan investicijom u Rijeci.

Za Mađare je doktor Jekyll i gospodin Hyde

“To što smo mi tada uspjeli dobiti, da to nismo dobili, mi bi danas trebali biti osuđeni zato što smo ugrozili interes hrvatske države. To je kao u onoj dječjoj igri Hugo, izaberi jedan broj, sigurno ćeš pogriješiti. Jasno smo komunicirali potpredsjedniku Vlade, ako ovo ne prođe da se mi sami povlačimo iz uprave Ine”, rekao je tada Mayer.

O načinu upravljanja u Ini čulo ga se i prije 11 godina kada je svjedočio na sudu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera koji je osuđen da je za 10 milijuna eura mita dao upravljačka prava u Ini MOL-u. „Temeljem mog iskustva i rada 18 godina u ovoj struci, držim da je ovaj ugovor protivan interesima Republike Hrvatske. Dati jednu kompaniju na upravljanje drugoj kompaniji, a ne imati elemente zaštite vlastitih interesa ne može biti u interesu Hrvatske”, izjavio je na sudu objašnjavajući kako su MOL-u predana sva upravljačka prava iako nije bio većinski vlasnik.

Naljutio je, očito, tada MOL koji je reagirao priopćenjem da je on “poput doktora Jekylla i gospodina Hydea. To nije Davor Mayer kojeg mi poznajemo.”

Mayera poznaje i energetski stručnjak Davor Štern hvali profesionalne kompetencije novog šefa Gradske plinare. „Odličan potez. Mayer razumije stvari, u poslu ima puno iskustva, a u Upravi Ine je bio vrlo lojalan predstavnik Hrvatske, za razliku od drugih”, kaže Štern. Damir Vanđelić također pozdravlja odluku Holdinga. „Preko 20 godina je u ovom biznisu, tehničke kompentencije ima, a svjedočenjima u Haagu, Washingtonu i na suđenju Sanaderu pokazao se ispravnim čovjekom.”

Natječaj za direktora Gradske plinare Zagreb je trajao čak šest mjeseci a Mayer je dobio mandat na četiri sljedeće godine.