Zagrepčanin na ulici naišao na Korejca pa mu počeo psovati 'kinesku majku'. Osuđen zbog diskriminacije

Napadnuti muškarac rekao je da se više ne osjeća sigurno u Zagrebu

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Zbog vrijeđanja državljanina Južne Koreje 54-godišnjak iz Zagreba nepravomoćno je proglašen krivim zbog kršenja Zakona o suzbijanju diskriminacije, doznaje N1. Muškarca je Općinski prekršajni sud u Zagrebu nepravomoćno kaznio novčanom kaznom u iznosu od 1350 eura.

Incident se dogodio 26. lipnja ove godine. Tog je dana 54-godišnjak na području Sigečice naišao na državljanina Južne Koreje i povikao mu: “Fu*k you, Kinez, fu*k you Azijatu, j… ti mater”. Prijavljen je, a zatim i uhićen pa završio na sudu gdje je negirao krivnju.

Udarili ga bocom i šakom u glavu?

Iako je Zagrepčanin pokušavao uvjeriti suca da nije vikao na Južnokorejca, sud je ipak povjerovao u priču napadnutog muškarca. On je ispričao da su ga dvojica muškaraca presrela dok je išao u frizerski salon.

Gledao je, kaže, u mobitel kada je čuo dvojicu muškaraca kako ga vrijeđaju. ”Obojica su me vrijeđala, a jedan me i fizički napao te je zbog toga kazneno prijavljen. Zamolio sam svog kolegu da nazove policiju”, rekao je sucu Južnokorejac. Tvrdi da je u napadu udaren pivskom bocom i šakom u glavu te da su ga nekoliko puta udarili nogama.

‘Strah me živjeti u Zagrebu’

”Strah me kao osobu iz Azije u Zagrebu jer se bojim da će me netko napasti. Vrlo teško noću zaspim. Bojim se hodati ulicom. Ponekad mi ponestaje daha i teško odrađujem dnevne zadatke”, opisao je i dodao da ga je taj incident obilježio za cijeli život.

Sud je zaključio da je optuženi 54-godišnjak prekršio Zakon o suzbijanju diskriminacije pa mu je u nepravomoćnoj presudi izrečena novčana kazna.