Zagrepčanka dulje vrijeme krala struju, uspjela pobijediti HEP na sudu. Obrazloženje je zbilja neobično

Iz HEP-a su uzaludno upozorili da se takvom presudom 'potiče okrivljenu na ponovno neovlašteno trošenje električne energije'

08.10.2014., Koprivnica - Dalekovodi u okolici Koprivnice. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL
FOTO: Marijan Susenj/PIXSELL/Ilustracija

Žena u Zagrebu neovlašteno se priključila na HEP-ovu mrežu i trošila električnu energiju, ali za to neće odgovarati, prenosi portal Danica pozivajući se na sudsku presudu.

Portal navodi da je Zagrepčanka imena Franka to činila dulje vrijeme, sve dok djelatnici zagrebačke Elektre nisu obavili kontrolni pregled električnih instalacija u stambenom objektu u vlasništvu D. K. te ustanovili kako se žena neovlašteno priključila na struju.

HEP je protiv nje podnio tužbu, ali Visoki prekršajni sud Franku je ovih dana pravomoćno oslobodio. Također, odbijena je žalba HEP-a koji je upozorio da se takvom presudom “potiče okrivljenu na ponovno samopriključenje i neovlašteno trošenje električne energije”.

Neobično objašnjenje

Iz HEP-a su još istaknuli da je žena počinila prekršaj iz Zakona o energiji, ali uzalud. Vijeće Visokog prekršajnog suda naglasilo je kako je odredbama Zakona o energiji “propisano da prekršaj čini onaj tko se priključi na energetski sustav bez odobrenja energetskog subjekta, bez trošenja energije ili se trošenje energije ne može utvrditi“.

“Stoga je obilježje djela ne samo neovlašteno priključenje na energetski sustav, nego i bez trošenja energije, odnosno da se trošenje energije ne može utvrditi. No, iz spisa proizlazi da je okrivljenica trošila električnu energiju(…)”, navodi se u presudi.

“Zbog toga su navodi žalitelja neosnovani s obzirom da obilježje djela nije neovlaštena potrošnja električne energije, već priključenje na energetski sustav bez odobrenja energetskog subjekta, bez trošenja energije ili se trošenje ne može utvrditi”, zaključeno je u presudi.