Zakladi Solidarna stigla prva prijava protiv Dalibora Matanića. Veljača: 'Nazivao se borcem za ženska prava'

Ivan Blažević, upravitelj Zaklade Solidarna, kaže da će ju podržati u potrebama koje ima

FOTO: screenshot Nova TV

Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu danas je objavilo priopćenje u kojem je potvrdilo da su pokrenuti izvidi o slučaju redatelja Dalibora Matanića. Osim toga, u Zakladu Solidarna stigla je prva prijava.

“Prije nekih sat vremena prva žena nam se javila, koju ćemo podržati u njezinim potrebama koje ima”, rekao je Ivan Blažević, upravitelj Zaklade Solidarna za Dnevnik Nove TV. Na pitanje hoće li podnositi ikakvu prijavu policiji odgovara: “Mi nikada ne tjeramo, to je na njoj potpuna odluka. O tome još nismo pričali. Nama je bitno da mi nju podržimo”.

ADU prekinuo suradnju

Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu (ADU) objavila je pak kako je prekinula suradnju s Matanićem. Iz Dekanata kažu kako ADU najoštrije osuđuje njegove postupke, a i pozivaju studente da prijave ako su imali uznemirujućih iskustava.

“Dobili smo jutros mail koji poziva da se studenti i studentice jave ako su studenti doživjeli zlostavljanje od Dalibora Matanića”, rekla je studentica ADU-a Karla Jelić.

Jelena Veljača iz Inicijative Spasi me kaže da je šok čuti ovako nešto o osobi koja se znala hvatati u koštac s temama koje se nisu otvarale.

‘Predatorski impuls’

“I netko tko sam sebe prozivao borcem za ženska prava, ako ćemo sad recentno. Čini mi se da o tome govori i ova njegova serija Šutnja, a cijelo vrijeme ispod toga postoji taj jedan predatorski impuls, to ne može biti ništa drugo nego ogroman šok”, rekla je Veljača.

Važno je da institucije rade svoj posao, kao i da Akademija stane u obranu svojih studenata i studentica, poručuje.