Zastrašujuć trenutak uhvaćen kamerom: Ekološki aktivist postavljao kameru, medvjed izletio iz brloga i napao ga

Aktivist je nakon susreta s medom helikopterom prebačen u bolnicu

FOTO: Twitter/Michał Gzowski

Medvjed u Poljskoj napao je ekološkog aktivista koji je pokušavao dokazati da je njegov brlog prazan zbog prekomjerne sječe šume, piše The Telegraph. Njemački aktivist je nakon napada hitno helikopterom prebačen u bolnicu te je u ozbiljnom, ali stabilnom stanju.

Otputovao je u medvjeđu jazbinu zajedno s još jednim aktivistom iz inicijative Divlji Karpati kako bi provjerili je li područje Karpata u Poljskoj pogođeno sječom. Dvojac je očekivao da će brlog biti prazan, ali medo ih je napao iz zasjede.

Snimku medvjeda kako kreće u napad snimila je kamera postavljena za nadzor brloga, a podijelio ju je Michał Gzowski, glasnogovornik poljske šumarske službe, koji je incident opisao kao “ironiju sudbine”. “Pseudoekolozi su napadali šumare, gorsku službu spašavanja i policajce, a sada im ti ljudi spašavaju živote”, poručio je.

Lani medo napao šumara

Iz inicijative Divlji Karpati priznali su da njihovi aktivisti nisu trebali uznemiravati sisavca koji se spremao na zimski san u planinama Bieszczady, koje čine dio istočnih Karpata. Glasnogovornik organizacije istaknuo je da je prošle godine na istoj lokaciji medvjed napao šumara, ali da unatoč toma nije spriječena daljnja sječa šume.

Marek Józefiak iz Greenpeacea rekao je da tamošnji dužnosnici čine premalo da zaustave uništavanje šume. “Poljska slabo štiti Karpate. Samo tri posto šuma je stvarno zaštićeno, ostatak se siječe ili gradi”, rekao je. “Unatoč činjenici da većina poljskih medvjeda živi u planinama Bieszczady, postoje samo dvije posebne zone za zaštitu medvjeđih jazbina”, dodao je.