Imenovanje zapovjednika kojeg veterani zovu 'Mesar' i 'General 200' ekstremno je nepopularano među Ukrajincima

Ukrajinski vojnici Sirskom su nadjenuli niz ne baš zavidnih nadimaka

FOTO: AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rošadom na mjestu načelnika Glavnog stožera ukrajinske vojske izazvao je najveći ‘vojni potres’ od početka ruske invazije 2022. godine. Zelenski je, nakon dugih nagađanja i najave ‘velikog reseta‘ zamijenio vrhovnog zapovjednika generala Valerija Zalužnog s generalom Oleksandrom Sirskim, bivšim načelnikom kopnenih snaga zvanim ‘snježni leopard‘.

U objavi na Telegramu, Zelenski je zahvalio Zalužnom na branjenju Ukrajine u posljednje dvije godine i zamolio ga da ‘ostane u timu’. Dva ukrajinska dužnosnika su za Politicov newsletter National Security Daily izjavila da se ne zna Zalužnijev sljedeći potez. Na stolu je mnogo ponuda, ali mora odlučiti želi li i dalje ostati u administraciji.

Zalužni bi mogao biti izazov Zelenskom

Postoje nagađanja da bi Zalužni, ako napusti administraciju, mogao predstavljati veliki politički izazov sadašnjem predsjedniku Zelenskom. Drugi smatraju da bi se Zalužni mogao fokusirati na svoje navodno posustalo zdravstveno stanje, te se okrenuti nastavničkoj karijeri.

No, sada se postavlja pitanje što će Sirski donijeti ratu. Njegove najznačajnije zasluge do sada bile su pomaganje u obrani Kijeva od ruskog napada na početku invazije, kao i orkestriranje uspješne protuofenzive u Harkivu.

No, Sirski je poznat i po tome što je svoje snage doveo u “mlinac za meso” u Bakhmutu, gdje je slao val za valom trupa da se suoče s okupatorima Vladimira Putina. Bakhmut je na kraju pao, a Wagnerovi plaćenici zauzeli su grad.

Sirski je prilično nepopularan među Ukrajincima

Sirski je zbog tog neuspjeha, ali i zbog drugih razloga, prilično nepopularan među Ukrajincima. Jedan ukrajinski satnik je, pod uvjetom anonimnosti, komentirao da je izbor Sirskog bio “vrlo loša odluka”. Druga osoba upoznata sa operacijama novog zapovjednika dijeli to mišljenje.

Malo je vjerojatno da će njegovo imenovanje imati pozitivan efekt na Ukrajinu, budući da oni na prvim linijama smatraju novog načelnika Glavnog stožera strogim generalom sovjetskog kova, koji bezosjećajno dovodi svoje ljude u opasnost.

Jedan od sugovornika Politica otkrio je da su trupe Sirskom nadjenule ne baš zavidan nadimak – Mesar. Kapetan je rekao da se taj brzo nadimak “primio”, kao i još jedan – “General 200” – što znači 200 mrtvih na bojnom polju.

Vojnici: ‘Sve nas je s*ebao’

Kritike su se nastavile slijevati. “Vodstvo generala Sirskog je bankrotiralo. Njegova prisutnost, kao i naredbe koje potpisuje, su demoralizirajuće. Općenito potkopava povjerenje u zapovjedništvo. Njegova neumoljiva potraga za taktičkim dobicima neprestano iscrpljuje naše dragocjene ljudske resurse, što rezultira taktičkim napredovanjem kao što je zauzimanje drvoreda ili malih sela, bez operativnih ciljeva na umu”, objavio je jedan ukrajinski časnik na Twitteru.

Drugi ukrajinski vojnik objavio je poruku iz grupnog razgovora s veteranima borbi oko Bakhmuta – netko od njih napisao je “Sve nas je s*ebao”.

Glavni stožer ukrajinske vojske nije odgovorio na zahtjev za komentar o kritikama, no predsjednik Zelenski je ranije rekao da ima povjerenje u Sirskog, nazvavši ga “najiskusnijim zapovjednikom Ukrajine”.

Sirski nasljeđuje mnoge izazove

Politico piše kako sada možda nije bio najbolji trenutak za promjene. Nije zajamčeno da će vojna pomoć Ukrajini proći kroz američki Kongres. Preslagivanje na vrhu ukrajinske vojske moglo bi ojačati skepticizam koji dijele mnogi republikanci, ali i demokrati, prema američkoj potpori ratnim naporima Kijeva.

Ne pomaže ni to što postoji i upečatljivo izvješće Washington Posta o tome kako se Ukrajina suočava s kritičnim nedostatkom pješaštva baš u trenutku kada Rusija pojačava napade. Ovaj potez, dakle, “dolazi u teškom trenutku za Ukrajinu, posebice zbog toga što su nestašice streljiva i ljudstva na prvim linijama sve izraženije, a nova strategija još nije artikulirana. Zalužnijev nasljednik nasljeđuje i mnoge izazove”, rekla je Dara Massicot, stručnjakinja za rat u Zakladi Carnegie za međunarodni mir.