ZET je počeo s testiranjem električnog autobusa. Čini se fora, ima i USB priključke da putnici mogu puniti mobitele

Ivecov električni autobus vozit će na nekoliko zagrebačkih ruta do 13. listopada

FOTO: ZET

Zagrebački ZET je na ulicama počeo s testiranjem baterijsko električnog autobusa – Iveca Crossway LE. Cilj testiranja je, pišu iz ZET-a, upoznavanje novih tehnologija i njihove buduće primjene u javnom gradskom prijevozu u skladu s ekološkim trendovima.

Autobus pogodni elektromotor 310 kW, a predviđena je i mogućnost brzog punjenja putem pantografa. Niskopodni autobus dužine 13 metara ima kapacitet od 37 sjedećih i 29 stajaćih mjesta. Autobus je, naravno, opremljen klimatizacijskim sustavom i videonadzorom, a na nekoliko mjesta u unutrašnjosti nalaze se USB priključci za punjenje mobitela.

Autobus će se do 13. listopada pojavljivati na nekim linijama kroz Zagreb, a danas je vozio na zapadnom dijelu. Glasnogovornik ZET-a Domagoj Zeba rekao je da autobus danas vozio linijom 114, a testirat će se i na linijama s primjerice Britanskog trga, “kako bi se ispitale njegove karakteristike, način trošenja, da bi se usporedili modeli vožnje i način punjenja”.

Prateći suvremene ekološke trendove s ciljem upoznavanja novih tehnologija i njihove buduće primjeni u javnom gradskom…

Posted by ZET-Zagrebački električni tramvaj on Thursday, October 5, 2023

Testiraju već dva dana

HRT je razgovarao i s jednom putnicom s današnje rute. “E, pa fino, krenuo je lijepo, dobro je. Malo je manje buke. Tišina je i lijepo je”, rekla je putnica Marija.

Vozač autobusa Marko Islami je za HRT ispričao da je autobus kod ZET-a već dva dana. “Baterija je na 75 posto, a odradio je dvije smjene, odnosno jednu i pol, još malo pa dvije, dva dana je kod nas, a mi ga nismo uspjeli isprazniti ispod 50 posto”, priča Islami.

Zeba je rekao da za punjenje autobusa treba između tri i pet sati, dok njegov doseg iznosi do 350 kilometara, ovisno o konfiguraciji baterija. “U slučaju potrebe može se naručiti i drugačija konfiguracija, pa može imati znatno veći doseg”, kaže Zeba.