ZET-ovci danas zaustavljaju promet: 'Ove godine u napadima teže ozlijeđeno šest vozača i kontrolora'

Zaustavit će promet autobusa na okretištu Črnomerec u vremenu od 12 do 12:30 sati

05.09.2023., Zagreb - Dok se javnost vise manje zabavlja gradonacelnikovim matematickim sposobnostima vezanim na nabavu rabljenih tramvaja iz Njemacke, sa pocetkom nove skolske godine i uvodjenjem punog opsega javnog prometa u gradu, ponovno se na tracnicama mogu vidjeti i najstariji tamvaji koje jos uvijek ima ZET. Uglavnom na liniji broj 2, ova stara vozila proizvedena su u Djuri Djakovicu jos sedamdesetih godina.
Duboko iz 20 stoljeca tramvajski vozni park krase i CKD Tatra T4 i KT4 koji se unatoc starosti svakodnevno mogu vidjeti u prometu. Nesto mladji su TMK 2210 zglobni modeli koje je izradjivala tvrtka Koncar od 1994. do 2003. godine, a jedini moderni tramvaji su TMK 2200 i 2300 konzorcija Crotram koji su dio ZET-ova prijevoza od 27. travnja 2005. godine. 
Upravo stoga, rabljeni tramvaji iz Njemacke, cak i bez kure podmladjivanja na presici, mogu samo podici nivo usluge u javnom prijevozu grada. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon sve učestalijih i brutalnijih napada na vozače i kontrolore, kao i drugo prometno osoblje, a s ciljem poboljšanja sigurnosti na radnom mjestu vozača Sindikat vozača i prometnih radnika ZET Zagreb (SVPRZZ) odlučio je danas na pola sata zaustaviti promet, objavili su iz sindikata.

“Grad Zagreb je možda (?) učinio dobar prvi korak, jer je u 08:30, zakazan sastanak između gradonačelnika Tomaševića i predstavnika 3 sindikata (Jelić, Matijević, Jović), na kojem očekujemo konkretne, realne i ostvarive korake koje planira vlasnik Grad Zagreb poduzeti s jednostavnim ciljem, a to je zaštita vlastitih radnika od učestalih i sve agresivnijih napada na naše radnike i ta nezainteresiranost i ‘maćehinski odnos’ prema radnicima ZET-a, treba završiti”, najavio je predsjednik sindikata ZET-a Dražen Jović na Facebooku.

Promet u zastoju na okretištu Črnomerec

Iz sindikata su najavili da će se zaustaviti promet autobusa na okretištu Črnomerec u razdoblju od 12 do 12:30 sati. U 12:15 će se sindikalisti obratiti javnosti konferencijom za medije.

“Vozači i kontrolori karata su u ovoj godini šest puta fizički napadnuti. Nanesene su im teže ozljede. Bilo je više od dvadeset pokušaja napada, a vrijeđanje i psovanje vozača i kontrolora je postao dio svakodnevice u gradskom prijevozu putnika. Zadnji napad na okretištu Črnomerec, koji se dogodio 5. prosinca, kada su ničim izazvani huligani s bejzbol palicama napali vozača i kontrolora otpremnika i nanijeli im teže tjelesne ozljede je ‘kap koja je prelila čašu’ strpljenja”, navode u najavi prosvjeda.

Traže primjenu zakona u praksi

Podsjećaju da je Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske (USVPRH) 11. listopada održala konferenciju za medije. Tražili su od MUP-a i Ministarstva pravosuđa primjenu članka 315b Kaznenog zakona u kojem se napad na osobu koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi kažnjava zatvorom od 6 mjeseci do 5 godina. Dodaju da se taj članak ne provodi u praksi.

“Stanje postaje neizdrživo i vozači i drugo prometno osoblje više ne mogu biti sigurni na svom radnom mjestu, što ugrožava sigurnost vozača, ali i putnika”, dodaju u sindikatu i navode da će u prosvjedu sudjelovati i Udruga branitelja i Sindikat branitelja ZET-a.

“Molimo građane za razumijevanje i potporu u zaustavljanju huligana i da zajedničkim naporima vratimo sigurnost kako u prometu tako i u Gradu Zagrebu. Zaustavljanju prometa na črnomercu su se priključili i Sindikat zagrebačkog holdinga te Sindikat radnika javnog gradskog prijevoza”, zaključuju u sindikatu.