Zloglasna špijunska agencija izlazi iz sjene. Šireći paranoju među Kinezima, pretvara jednog čovjeka u neprikosnovenog vladara

Kineska agencija dobiva sve veću ulogu u zemlji

FOTO: AFP

Kineska špijunska agencija od koje svi strahuju, Ministarstvo državne sigurnosti (MSS), nedavno objavilo uglađenu reklamu visoke produkcijske vrijednosti. Na početku reklame vidi se sjena agenta koji hoda kroz mračni tunel, podsjećajući na toliko scena iz niza špijunskih filmova. Tajanstveni glas potom pita: “Tko sam ja?”. “Ja sam ova silueta pored tebe. Suočavam se sa svijetom koji se neprestano mijenja i nadirućom plimom tame”, kaže sjena.

U nastavku dramatične reklame spominju se prirodne katastrofe, urbani nemiri i pandemije, a objavljena je povodom obilježavanja Dana nacionalne policije ovog mjeseca. Reklama je, tumači Financial Times, najnoviji je znak da glavna kineska obavještajna agencija izlazi iz sjene kako bi istaknula svoju ulogu u borbi protiv “subverzije, separatizma, terorizma i špijunaža”.

Sve više govore o svojim podvizima

Agencija u posljednje vrijeme sve češće objavljuje rezultate svojih istraga. Ranije ovog mjeseca optužili su britansku Tajnu obavještajnu službu, poznatu kao MI6, da je naložila stranom konzultantu špijuniranje Kine. Prošle godine pohvalili su se i uhićenjem kineskog državljanina koji je radio za američke tajne službe.

Analitičari s kojima je razgovarao FT smatraju da je povećanje prisutnosti MSS-a u javnosti rezultat težnji predsjednika Xi Jinpinga da usmjeri veći fokus na sigurnost. Najmoćniji kineski predsjednik još od doba Mao Ce-tunga tako nastoji ojačati svoju kontrolu nad zemljom.

Osim geopolitičkih napetosti sa SAD-om i njegovim saveznicima, Xijeva Kina suočava se s rizicima koji proizlaze iz usporavanja gospodarskog rasta i eskalacije trgovinskog rivalstva s EU-om. Unutar tog napetog okruženja, analitičari smatraju da MSS dobiva sve veći politički ugled i snagu. “Ovaj veći publicitet odražava jačanje političkog statusa MSS-a, ne samo po pitanju njihovog odnosa s javnošću, već i prave političke potpore za davanje izjava u ime vlade”, smatra Alex Joske, konzultant u McGrathNicolu i autor Spies and Lies , knjige o MSS-u.

Izdali su i strip o ‘čarobnoj priči’ svojih službenika

Novim videom Ministarstvo državne sigurnosti želi se prikazati kao herojska organizacija koja se bori protiv mračnog svijeta ‘subverzije, separatizma, terorizma i špijunaže’. MSS je ranije ovog mjeseca lansirao i strip koji govori o “čarobnoj priči” kineskih sigurnosnih službenika koji su nadmudrili strane špijune. Jedan strip prikazuje policajku na tajnom zadatku ‘Dandan’, gdje se na tlu bori s osumnjičenikom.

No, strip i reklama nisu prvi pokušaji Pekinga da kroz medijske projekte skrenu pažnju na problematiku špijuniranja u Kini. Peking je obilježio prvi godišnji ‘Dan obrazovanja o nacionalnoj sigurnosti’ 2016. godine lansiranjem komične serije pod naslovom ‘Opasna ljubav’, kojom su se upozorili mlade žene da budu oprezne prema strancima koji bi mogli biti špijuni. Potom je 2021. godine uslijedio “Dan nacionalne policije”, kojim se htjelo proslaviti provođenje zakona.

Kombinacija FBI-a i CIA-e

MSS je osnovan 1983. godine kada je vlast provodila reforme ranijih agencija. Oformljen je kao civilna tajna policijska služba, a Amerikanci ga opisuju kao kombinaciju FBI-a i CIA-e. Doseg ministarstva seže kroz cijelo kinesko društvo, od središnjeg ministarstva do pokrajinskih i općinskih podružnica.

Amerikanci kažu da je MSS odgovoran za protuobavještajne poslove, kao i za političku sigurnost komunističkog režima. Optužuje ih se i za rasprostranjenu špijunažu u inozemstvu, koja uključuje regrutiranje ekstremno desnog belgijskog političara, kroz kojeg su htjeli osigurati više utjecaja u Europi.

Imaju i profil na društvenim mrežama

Unutar Kine, MSS je odustao od svojeg ranijeg pristupa neprimjetnog djelovanja. Agencija je tako 2021. godine objavila pojedinosti o svojem procesu zapošljavanja preko ispita za državnu službu. Prošle godine otvorili su službeni profil na WeChatu, najpopularnijem društvenom mediju u zemlji. Tamo su počeli objavljivati dnevne informacije i priče koje smatraju zanimljivima.

Tako su pisali o prvoj smrti jednog agenta CIA-e na dužnosti, koja se dogodila 1950. godine na Tibetu. Pišu i objave kojima građane informiraju o protušpijunskom radu usmjerenom protiv tajvanskih obavještajaca koje nazivaju “separatistima”. “U prošlosti smo vidjeli da su druge teme imale prednost nad nacionalnom sigurnošću”, rekao je Adam Ni, autor biltena China Neican.

Ni kaže da je tijekom razdoblja “reformi i otvaranja” koje je uslijedilo nakon vladavine Mao Ce-tunga, naglasak Kine bio na gospodarskom rastu i održavanju dobrih odnosa s trgovinskim partnerima. “Sada sve češće opažamo da se fokus i resursi preusmjeravaju na nacionalnu sigurnost”, objašnjava Ni.

Kampanjama uvjeravaju Kineze da je špijuniranje gorući problem

Autor China Neicana ukazuje i na amandmane dodane na zakon protiv špijunaže, kojima je proširena kinesku definiciju špijuniranja, kao i na nove zakone o podacima i napadima na strane konzultantske tvrtke. “MSS dobiva sve veću ulogu zbog sve većeg fokusa na nacionalnu sigurnost i potrebe da se javnost uvjeri da postoji istinski rizik”, smatra Ni.

“Promidžbena kampanja, koja se često vodi na društvenim medijima, također treba uvjeriti građane da je špijunaža stvarni i gorući problem”, rekao je Ni.

Bivši šefovi agencije u najvišem ešalonu politike

Vodstvo MSS-a također je dobilo viši politički status, što odražava novu javnu ulogu te organizacije, tumači Joske. Chen Yixin, ministar državne sigurnosti, i njegov prethodnik Chen Wenqing, uzdignuti su na važnije položaje u Komunističkoj partiji, koje nisu imali prošli direktori obavještajnih agencija.

Chen Wenqing je tako postao prvi bivši direktor MSS-a koji je imenovan u stranački politbiro, sastavljen od 24 člana, kao i u njegovo središnje tajništvo. “Raniji šefovi MSS-a nisu se mogli uzdići na tako visoke položaje zbog frakcijskih politika”, tumači Joske.

Širenje nadležnosti agencije dogodilo se kada je Partija počela širiti svoje poglede na to što sve obuhvaća sigurnosna politika. “Kineska komunistička partija promatra sve više pojava kao potencijalne prijetnje državnoj sigurnosti”, dodaje Joske, koji tumači kako ta činjenica nije “dobar znak za suradnju i angažman Kine s ostatkom svijeta”.

Financijska kriza izazvala velike probleme

Drugi stručnjaci smatraju da bi kineski ekonomski pad mogao dovesti do jačanja državnih sigurnosnih službi, budući da se vlasti boje kako bi financijski rizici, uključujući veliki dug lokalnih vlasti i poduzeća, mogli uzrokovati socijalne nemire.

“Kinesko gospodarstvo je u prilično lošem stanju. Kineska komunistička partija shvaća ovu opasnost i shvaća da bi financijska kriza, ako bi se dogodila, mogla biti katastrofalna”, rekao je Xu Chenggang, viši znanstveni znanstvenik u Centru za kinesko gospodarstvo i institucije Sveučilišta Stanford.

MSS povremeno komentira ekonomsku situaciju na društvenim mrežama, što je se tumači kao pokušaj pridobivanja podrške javnosti, navodi FT. Tako je MSS u nedjelju objavio strip o potrebi zaštite ključnih mineralnih resursa od “pohlepnih stranih sila”.

Oživjeli hit crtić iz 1980-ih

MSS od 2022. godine surađuje i sa šangajskom produkcijskom kućom na rekreaciji kineskog crtića iz 1980-ih, Black Cat Detective, objavljujući jednu epizodu godišnje na Dan nacionalne policije.

U ovogodišnjoj epizodi, ‘Crni mačak’, odjeven u svoju retro policijsku uniformu s velikim epoletama i bijelim rukavicama, bori se s kradljivcima podataka, uključujući glavnog negativca, miša imena ‘Jedno Uho’. Crni mačak tako drži grad ‘Šumu’ sigurnim, čime se kroz crtani film naglašava povećani fokus agencije na internetsku sigurnost. “Bez sigurnosti podataka, nema sigurnosti ‘Šume'”, izjavljuje u jednoj sceni šef Crnog mačka.