Zloglasni narkobos Barbie, poznat po brutalnim snimkama dekapitacija, financirao kampanju meksičkog predsjednika

Poveznicu između kartela i trenutnog predsjednika Meksika otrile su tri novinske kuće

Mexico's President Andres Manuel Lopez Obrador speaks during a press conference in Acapulco, Mexico on November 23, 2023. Lopez Obrador promised this Thursday to rebuild the port of Acapulco in a short time, a month after Hurricane Otis devastated the city, leaving 50 dead and dozens of buildings destroyed. (Photo by FRANCISCO ROBLES / AFP)
FOTO: AFP

Meksički predsjednik Andrés Manuel López Obrador (AMLO) navodno je primio znatnu financijsku potporu za svoju prvu predsjedničku kampanju 2006. godine od Edgara Valdéza Villarreala, ozloglašenog vođe kartela Beltrán Leyva, poznatog kao “Barbie”, otkrila je istraga tri novinske kuće, među kojima je i ProPublica, prenosi The Telegraph.

Predsjednik je navodno dobio financijsku potporu od gotovo dva milijuna dolara, a dobio ju je pod uvjetom da će ako preuzme vlast dati potporu kriminalnim aktivnostima kartela.

Na izborima 2006. AMLO je za manje od pola posto izgubio na predsjedničkim izborima od svog konzervativnog suparnika Felipea Calderóna, čiji je kasnije agresivan pristup kartelima izazvao nasilan sukob koji je odnio, procjenjuje se, 120.000 života.

Organizirao prosvjede

Kad su objavljeni izborni rezultati, Valdéz Villarreal je potpuno pobjesnio i pokušao oteti predsjednika izbornog suda no predomislio se kada je saznao da ga čuva meksička vojska. Inače, “La Barbie”, Valdéz Villarreal, bio je poznat zbog njegovih videosnimki odrubljivanja glava svojih suparnika.

Nakon poraza na izborima, AMLO je organizirao višemjesečne prosvjede u Mexico Cityju, tvrdeći, bez dokaza, da su mu izbori ukradeni. Valdéz Villarreal (50) je za to vrijeme navodno osiguravao hranu za prosvjednike, ali je kasnije uhićen i trenutno služi zatvorsku kaznu od 49 godina na Floridi.

‘Biden ovo mora saznati’

Labav pristup Lópeza Obradora kartelima dugo je zabrinjavao Washington. Prije nego što je konačno pobijedio na predsjedničkim izborima 2018. godine, obećao je da će smanjiti nasilje povezano s prodajom izbjegavajući sukobe s trgovcima ljudima. Između ostalog, slogan kampanje mu je bio: “zagrljaji, a ne meci”.

Kao odgovor na nedavna novinarska izvješća američkih medija o njegovom odnosu s kartelom, AMLO je zatražio ispriku od američkih dužnosnika za ono što je smatrao neutemeljenim optužbama koje bi mogle naštetiti raspravama o pitanjima poput migracije i droge.

“Predsjednik Joe Biden mora saznati za ovo. Kako ćemo sjesti za stol i razgovarati o borbi protiv droge ako jedna od njihovih agencija odaje informacije i nanosi mi štetu? Kako ćemo razgovarati o migraciji, kako ćemo razgovarati o borbi protiv droge ili fentanila?”, rekao je meksički predsjednik.