Znanstvenici na pragu rješenja tisućljetnog misterija. Misle da znaju zašto crno vino kod nekih ljudi izaziva tako žestoku glavobolju

O ovome su problemu pisali i antički filozofi

FOTO: Pixsell

Vino je za grčkog filozofa Celza bilo je lijek za brojna oboljenja – od umora i groznice do kašlja i zatvora. Međutim, unatoč ljekovitim svojstvima, Celzo je priznao kako vino izaziva neobičnu glavobolju.

Znanstvenici vjeruju da su otkrili razlog zašto vino, osobito ako se radi o crnom, izaziva snažnu glavobolju. “Mislimo da smo konačno na pravom putu prema objašnjenju ovog tisućljetnog misterija. Sada još slijedi testiranje na ljudima koji imaju taj tip glavobolja”, rekao je Morris Levin, direktor Centra za glavobolje na Sveučilištu u Kaliforniji (UCSF).

Glavobolje od crnog vina drugačije su od onih kod standardnog mamurluka. Umjesto jutro poslije, nekad se mogu razviti i pola sata nakon što se popije tek jedna ili dvije čaše.

Krivac među flavonoidima

Znanstvenici stoljećima pokušavaju otkriti koji je od spojeva u vinu krivac za ovu pojavu. Tanini, sulfiti, fenolni flavonoidi i biogeni amini našli su se pod povećalom, ali do sada se nijedan nije pokazao kao jasan okidač.

Međutim, prema istraživanju objavljenom u časopisu Scientific Reports, američki su znanstvenici rekli da su se fokusirali na fenolne flavonoide, spojeve koji potječu iz sjemenki i kožice grožđa koji doprinose boji i okusu crnog vina. Razine flavonoida u crnim vinima mogu biti deset puta veće nego u bijelima.

Kada ljudi piju vino, alkohol se metabolizira u acetat u dva koraka. Prvi pretvara alkohol u obliku etanola u acetaldehid. Drugi pretvara acetaldehid u acetat, a specifični enzimi u jetri upravljaju svakim od ovih procesa.

Blokada važnog enzima

Znanstvenici, među njima i stručnjak za vinogradarstvo prof. Andrew Waterhouse, proveli su laboratorijske testove na više od desetak spojeva u crnom vinu, a jedan od flavonola se posebno istaknuo. Radi se o kvercetinu.

Kvercetin se nalazi gotovo isključivo u crnom vinu, a tijelo ga prerađuje u različite tvari. Jedna od njih je kvercetin glukuronid koji se pokazao kao posebno učinkovit prilikom blokiranja enzima koji pretvara acetaldehid u acetat.

Ovo bi moglo biti ključno za rješavanje misterija. S potisnutim ključnim enzimom, toksični acetaldehid se nakuplja u krvotoku, vjeruju znanstvenici. Pri visokim razinama uzrokuje glavobolje, mučninu, crvenilo lica i znojenje.

Na redu klinička ispitivanja

Inače, disulfiram, generički naziv za lijek koji se koristi za liječenje alkoholičara tako što izaziva iste simptome kao kada piju, blokira isti enzim. Kako navode znanstvenici, kada osjetljivi ljudi piju crno vino s čak i skromnim količinama kvercetina, mogu razviti glavobolju, osobito ako su skloni migrenama.

Trenutno nije jasno zašto su neki ljudi podložniji. Tim stručnjaka se sada nada da će testirati teoriju kliničkim ispitivanjem učinaka crnih vina s različitim razinama kvercetina na izazivanje glavobolje. Rezultati bi mogli pomoći ljudima da u budućnosti izbjegnu glavobolje od crnog vina.

Grožđe proizvodi kvercetin kao odgovor na sunčevu svjetlost, tako da grožđe koje se uzgaja u sunčanim krajevima, može imati pet puta više kvercetina od ostalih crvenih sorti. “Potencijalno će biti vrlo korisno za ljude koji piju crno vino da mogu odabrati vina koja će manje izazvati glavobolje. Također, vinari bi mogli koristiti naša otkrića za smanjenje kvercetina u svojim vinima”, rekao je Levin za Guardian.