Stručnjak objasnio zašto je čaša crnog vina dnevno zdrava: 'To je dobro za srce, ali imam jednu važnu napomenu'

Ispijanje čaše vina svakoga dana nekim osobama se uopće ne preporučuje

FOTO: Robert Anic/PIXSELL

Povremeno popiti čašu crnog vina sasvim je u redu, čak i korisno. Mišljenje je to nagrađivanog znanstvenika i profesora genetske epidemiologije na King’s Collegeu u Londonu Tima Spectora. ”Neki smatraju da braneći svoju večernju čašu crnog vina dajem zeleno svjetlo alkoholu kao zdravom piću koje svi mogu piti svakoga dana. No to nije moje profesionalno mišljenje jer je uvijek potrebno biti umjeren u ispijanju”, pojasnio je Spector za The Telegraph.

Dodao je da nema nikakve sumnje u to da mnogi ljudi postaju ovisni o alkoholu zbog čega trpe značajne zdravstvene posljedice, no istovremeno, kaže, postoje čvrsti dokazi da čaša crnog vina dnevno štiti zdravlje.

”Ostala alkoholna pića ne. Ovaj zaštitni učinak djelomično je posljedica biljnih kemikalija u crnom vinu koje se nazivaju polifenoli, a koji su antioksidanti koji pomažu hraniti vaš crijevni mikrobiom. Također su prisutni u tradicionalno kuhanoj jabukovači i, u manjoj mjeri, u ružičastim vinima”, pojasnio je znanstvenik.

Tko ne bi trebao piti vino?

Istaknuo je pak da ispijanje čaše vina dnevno ne preporučuje osobama koje su se iz nekog razloga ranije odrekle alkohola, kao niti onima koji se osjećaju puno bolje kada ne konzumiraju alkohol. ”Ako ste vi u toj skupini ljudi, ne preporučujem vam da sada počnete piti crno vino”, poručio je Spector koji svima savjetuje da je umjerenost ključna.

”Važna je napomena da smo svi različiti. Alkohol na ljude utječe na različite načine. Neki vrlo lako mogu postati ovisni i za njih je čaša crnog vina apsolutno pogrešan izbor. Naši geni također određuju koliko dobro podnosimo i čistimo alkohol iz našeg sustava. Pojedinci koji osjećaju snagu vina u velikoj mjeri možda bi trebali još više paziti u konzumaciji”, istaknuo je nagrađivani znanstvenik.

Zdrave verzije pića

Inače, ljudi alkoholna pića kuhaju tisućama godina. To alkohol ne čini zdravijim, no pokazuje njegovu gotovo univerzalnu privlačnost. Spector u tom kontekstu smatra da bi se ljudi trebali usredotočiti na to da rade zdravije verzije alkoholnih pića.

Na primjer, mogla bi se proizvoditi crvena vina s visokom razinom polifenola, ali niskim udjelom alkohola. Za inspiraciju mogla bi poslužiti kombucha – zaslađeni, fermentirani čaj. To je zdravo piće koje sadrži vrlo niske razine alkohola.

”Trezvenjaci svakako ne bi trebali početi piti crno vino samo zbog zdravstvenih dobrobiti. No, za mnoge ljude, život bez alkohola jednostavno nije realan niti praktičan. Moramo se suočiti s činjenicama: mnogi od nas vole piti alkohol, a ako to uspijemo činiti na kontroliran i razuman način i držimo se crnog vina, malo je vjerojatno da će to puno štetiti, a može donijeti koristi”, zaključio je.