Ako si, kao mi, volite tu i tamo popiti, onda vam trebaju ovi savjeti kako izbjeći mamurluk
Stručnjakinja za vino preporuča uzimanje vitamina C, sikavice, multivitamina...
Ekspertica za vino Amelia Singer, otkrila je nekoliko savjeta što treba učiniti da se nakon noći slavlja i pijenja jeftinog alkohola ne bi osjećali mamurno. Ako ste se ikada ujutro, poslije noći ispijanja jeftinog vina, probudili mamurni, znate da je to iskustvo koje ne želite ponoviti.
Vina bolje kvalitete manje utječu na mamurluk pa će vam poslije burne noći biti jasno zašto toliko koštaju. Savjeti Amelije Singer uključuju i uzimanje nekih nadomjestaka, prije i nakon vesele noći, uz ispijanje puno vode, i poduzimanje koraka da se ne opijete i prije nego ste i počeli piti.
1. Uzmite antihistaminik
Znate li da će vam se mamurluk pojaviti samo od crnog vina, može biti da imate problem sa histaminom. Želite li u večernjem izlasku uživati u crnom vinu, prije izlaska popijte antihistamink i vidjet ćete ogromnu razliku.
2. Uzmite C vitamin prije izlaska
Prije nego počnete piti, popijte C vitamin. On neće spriječiti da se napijete, ali dokazano smanjuje toksičnost alkohola i iritantne nuspojave koje imate slijedećeg dana. Količina koju trebate uzeti je od 800 do 1000 miligrama.
3. Uzmite sikavicu
Ljudi se kunu da ovo djeluje. Aktivni sastojak sikavice je silimarin, biljka koja se koristi za poboljšavanje zdravlja jetre i čišćenje od alkohola i raznih lijekova.
4. Rezervirajte sljedeći dan za vježbanje
Vježbanje je najbolja prevencija mamurluka, iznojit ćete sve toksine.
5. Prije spavanja, uzmite multivitamin
Alkohol uzima tijelu važne minerale, osobito magnezij, kalij i cink.
6. Pijte puno vode
Većina mamurluka javlja se zbog dehidracije, na svaku čašu vina popijte čašu vode.
7. Birajte vina s manje alkohola
Danas i jesu u trendu vina koja sadrže manje alkohola. Takva vina stižu iz hladnijih klima, vina iz Australije i Tasmanije imaju manji postotak alkohola. Odlične opcije su pinot noir, rizling, beaujolais, sauvignon blanc, ausrijska i njemačka bijela vina, vino verde, provence rose.
8. Pazite na veličinu čaše
Budite svjesni da su čaše u restoranima i barovima puno veće nego što su bile. Čaša od 2.5 decilitra sa 14 postotnim alkoholom po volumenu na 3.5 jedinica sadrži više od dvostruko više alkohola od čaše od 125 ml u kojoj je 11 posto alkohola po volumenu, što su samo 1.4 jedinice.
9. Jedite dok pijete
Budite Evropljani i jedite dok pijete. To usporava apsorpciju alkohola u krv.
10. Izbjegavajte slatka jela i pića
Izbjegavajte zaslađena pića i slatku hranu kad pijete alkohol. Rafinirani šećer može aktivirati imunološki sustav i pokrenuti upale koje slijedećeg dana utječu na mentalne procese.