Ako trebate još neki dokaz da su pića s umjetnim zaslađivačima užas bacite pogled na ovu studiju

Iz Američke udruge za srce kažu da je voda najbolji izbor ako želimo piti nekaloričan napitak.

Red striped paper glass with drinking straw in hand. Disposable cup for beverages. Fast food. Vector illustration in flat style (Red striped paper glass with drinking straw in hand. Disposable cup for beverages. Fast food. Vector illustration in flat
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Opsežna studija koja je tijekom 12 godina obuhvatila 80 tisuća žena preko 50 godina, pokazala je da ispijanje dva pića na dan, zaslađena umjetnim zaslađivačima, povećava rizik srčanih bolesti za 29 posto, a rizik smrti od drugih bolesti za 16 posto. Žene u studiji, rađenoj za American Heart Association i American Stroke Association, koje su pile umjetno zaslađene gazirane napitke imale su 31 posto veći rizik moždanog udara uzrokovanog krvnim ugruškom.

Istraživanje nije bilježilo koja su pića pile, pa se ne zna koji točno umjetni zaslađivači narušavaju zdravlje i zašto. Rizik je osobito veći kod žena s viškom kilograma. Dr. Yasmin Mosaavar-Rahmani s Albert Einstein College of Medicine u Bronxu, autorica studije, kazala je da su osobito sobe koje imaju višak kila sklone piti pića zaslađena umjetnim zaslađivačima da bi smanjili unos kalorija. Umjetno zaslađena pića nisu štetna, ali veća konzumacija povezana je s većim rizikom moždanog udara i srčanih bolesti, tvrdi studija.

Industrija poriče štetne nuspojave

Žene koje nisu imale srčanu bolest ili dijabetes, a bile su debele, dvostruko su češće imale ishemijski moždani udar, uzrokovan krvnim ugruškom. Studija je pronašla vezu, ali ne može dokazati da dijetna pića direktno uzrokuju moždani ili srčani udar. Isto tako, kažu, ovo se ne mora odnositi na muškarce i mlađe žene. Iz Američke udruge za srce kažu da je voda najbolji izbor ako želimo piti nekaloričan napitak.

Studija dodaje dokaze da je ograničavanje korištenja dijetnih pića najbolja stvar koju možete učiniti za zdravlje, a za neke odrasle osobe niskokalorični napitci s umjetnim zaslađivačima mogu pomoći u prelasku na vodu kao primarno piće. Stručnjaci su već prije povezali umjetne zaslađivače kao aspartam, saharin i sukralozu s dijabetesom i debljanjem. Industrija takvih napitaka uzvraća udarac tvrdeći da niti jedna studija do sada nije dokazala uzročno-posljedičnu vezu. Za unos manje kalorija koje neće oštetiti zube i izazvati nezdravi porast šećera i inzulina, umjetni zaslađivači su uistinu korisni, tvrde proizvođači.