Biste li ih probali? Restoran nudi sive vjeverice, invazivne rakove i japanskog dvornika: 'Štetočine su, a jestivi i ukusni'

Ne žele popularizirati konzumaciju invazivnih vrsta već vratiti ravnotežu u ekosustav

FOTO: Screenshot YouTube

Vlasnik londonskoga restorana ‘Silo’ došao je na ‘zanimljivu’ zamisao – odlučio je svojim gostima na jelovniku ponuditi i posluživati invazivne biljne i životinjske vrste, a sve da bi se zaustavilo njihovo širenje. No, znanstvenici su skeptični prema takvoj ideji.

Kuhar Douglas McMaster, chef u “zero waste” restoranu Silo u istočnom Londonu u kojemu se poslužuje takva hrana ne želi, kako je pojasnio, “popularizirati konzumaciju tih invazivnih vrsta, već vratiti ravnotežu u ekosustav, što znači da ih nakon određenog vremena prestajemo jesti”, rekao je novinaru AFP-a.

‘Jestive i ukusne štetočine’

Tvrdi da su sive vjeverice, signalni morski rakovi i biljka poznata kao japanski dvornik štetočine “koje istiskuju lokalnu populaciju životinja” no istodobno su “sve jestive i vrlo ukusne”.

Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) sive vjeverice svrstala je u najgoru vrstu invazivnih životinja na svijetu. One su već jako naštetile postojećim ekosustavima, no stručnjaci strahuju da bi ovakvi planovi mogli samo pogoršati problem.

Biljka dobra za jelo i pivo

“Konzumacija invazivnih alohtonih vrsta nije nešto što bih poticao”, rekao je AFP-u Karim Vahed, profesor entomologije na Sveučilištu u Derbyju. Slika je nešto pozitivnija kada je riječ o japanskome dvorniku, invazivnoj biljci koja se može jesti ili koristiti pri spremanju piva.

Stručnjakinja za biljke trajnice iz obitelji dvornikovki, biljaka porijeklom iz istočne Azije i Japana, Karen Bacon i profesorica na irskom Sveučilištu Galway smatra da bi konzumiranje japanskog dvornika potencijalno mogla biti dobra zamisao, no istodobno upozorava na rizike.

Nastojanje da se biljka iskorijeni moglo bi biti kontraproduktivno i pospješiti njezin rast, pa bi takav projekt trebalo pokrenuti u suradnji sa stručnjacima “koji se dobro razumiju u floru i faunu”. Isto stajalište ima i kada su posrijedi invazivne životinje. “Određen potencijal postoji, no treba biti jako pažljiv”, kazala je.