Centar Zagreba dobio je Marinada bar, simpatično mjesto koje nudi zdravu, riblju alternativu fast foodu

Pričali smo s vlasnikom koji sam priprema jela s ribom koja mu stiže s Ugljana

FOTO: Borko Vukosav

Krajem ožujka otvoren je Marinada bar u Teslinoj 15. Koncept Marinade je prilično jednostavan. Radi se o mariniranoj plavoj ribi s povrćem i filetima pečenim na grillu, a porcije su upakirane za van. Iza svega stoji Krešimir Kolman, 41-godišnji Zagrepčanin s adresom u Zaprešiću. Kuhanjem se bavi 20 godina, a kaže da mu je ideja za vlastiti lokal došla spontano prije dvije godine. Preko poznanika je saznao da se iznajmljuje prostor u Teslinoj, a u veljači ove godine počeo je s uređivanjem.

“Pomagali su mi prijatelji, sve sam ih izgnjavio. Jedan je postavljao knauf, drugi je farbao, treći slikao po zidu i tako smo se podijelili. A najviše su nas zezali oni minusi. Recimo, danima smo čekali da se boja na zidovima osuši”, priča nam Kolman i dodaje da mu je supruga Gordana pomagala u uređenju interijera. “Ona je zaslužna za boje i izgled Marinada bara”.

Marinada bar otvorena je 28. ožujka Borko Vukosav

Zdrava opcija za gablec, ručak ili večeru

Kolman je, inače, radio kao kuhar u nekoliko zagrebačkih restorana. Lido, Korkira i Karaka samo su neki od njih, a odradio je i jednu sezonu na Lopudu. Zadnjih 7 i pol godina radio je u Ponistri, konobi na Remetinečkoj cesti. Tamo je dao otkaz i krenuo s Marinadom. S bivšim gazdom ostao je u dobrim odnosima, a on mu je poklonio staru ribarsku mrežu koja se sada nalazi na stropu u Teslinoj.

Prostor ima svega par sjedećih mjesta, ali nudi hranu za van Borko Vukosav

Prostor ima svega nekoliko sjedećih mjesta pa više funkcionira kao takeaway. “Razmišljao sam čega u Zagrebu nema i dosjetio se ovoga. Marinada bar nikako nije fast food, nego više poput zdrave opcije street fooda”, objašnjava nam Kolman dok priprema takeaway porcije mariniranih srdela i inćuna s povrćem.

Nalazi se u Teslinoj 15 Borko Vukosav

Riba stiže s otoka Ugljana, a vlasnik sam radi jela

“Riba mi stiže već filetirana iz mjesta Kalija s otoka Ugljana, a ja ju onda mariniram s jednostavnim začinima, poput maslinovog ulja, soli, papra, i po potrebi limunovog soka. Svako jutro sam na Dolcu, a onda dolazim u lokal i pripremam hranu”, priča nam Kolman. Zasad sve radi sam, no s obzirom na potražnju, kaže da će morati nekoga još zaposliti. “Ipak, ne bih htio da ovo preraste zadane okvire. Želim da se zadrži naglasak na domaćoj pripremi. Ako ovo postane konfekcija, izgubit će se sama bit Marinade”, kaže.

Marinirani inćuni na salati s miješanim povrćem Borko Vukosav
Marinirane srdele u rajčici Borko Vukosav

Ponudu će mijenjati, a trenutno imaju i burger od srdele

Ponudu će, kaže, mjenjati, a do ideja za jelo dolazi sam. Trenutno nudi srdele u pecivu za 25, marinirane inćune u pecivu za 30, a za 35 kuna marinirane srdele s povrćem, marinirane srdele s rajčicom, marinirane inćune sa salatom i povrćem, pečene srdele s prilogom te pljeskavice od srdela u pecivu (ovo je zapravo burger. Pljeskavica se peče na roštilju, a radi se od mljevenih srdela i malo slanih inćuna, s malo češnjaka, luka, soli, papra i maslinovog ulja) ili pak s prilogom poput krumpir salate ili povrća.

Marinirane srdele sa šparogama Borko Vukosav
Marinirane srdele i miješano povrće Borko Vukosav

Trenutno su najskuplje marinirane srdele sa šparogama za 55 kuna. U ponudi ima i domaći kruh kojeg peče jedna gospođa iz Strmca, a porcija košta 5 kuna. Kolman kroz desetak dana, kako kaže, u ponudu planira uvesti i namaze, odnosno, paštete od srdela, oslića i miješane ribe. “U glavi mi je hrpa toga, ali naprosto nemam mjesta pa ne mogu sve odjednom raditi”.

Krešimir Kolman, vlasnik Marinada bara Borko Vukosav

Marinada bar ima par sjedećih mjesta, a Kolman čeka odobrenje i za malenu terasu. Otvoreni su ponedjeljka do subote od 10 do 22 sata.

Marinada bar Borko Vukosav