Život

Dobra vijest iz Pfizera: njihovo cjepivo lakše je čuvati nego što se do sada mislilo

Bočice se u hladnjaku mogu čuvati do pet dana, a na sobnoj temperaturi najviše dva sata

A nurse fills a syringe with the Pfizer-BioNTech Covid-19 coronavirus vaccine at a vaccination centre in Seoul on February 27, 2021. (Photo by SONG Kyung-Seok / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Smrznute bočice Pfizerovog cjepiva za Covid-19 mogu se čuvati na temperaturama uobičajenima u farmaceutskim zamrzivačima do dva tjedna, objavila je Američka agencija za hranu i lijekove, a prenosi firstpost.com. Tako je ublažen prijašnji zahtjev proizvođača da se cjepivo čuva na ultra niskim temperaturama od -80 do -60 stupnjeva celzijusa.

Ova alternativna temperatura transporta i skladištenja olakšati će teret nabave opreme za skladištenje cjepiva na mjestima cijepljenja i pomoći da se cjepivo dovede na više mjesta. Farmaceutski zamrzivači obično rade na minus dvadeset stupnjeva celzijusa.

Bočice se u hladnjaku mogu čuvati do pet dana

Potez je uslijedio poslije Pfizerovog zahtjeva temeljenog na istraživanju stabilnosti cjepiva na višim temperaturama. Cjepivo, temeljeno na novoj tehnologiji glasničke RNK, ima molekule zatvorene u česticama masti kako bi se zaštitile, ali se one i dalje brže razgrađuju od tradicionalnih cjepiva pa zato zahtijevaju strože mjere skladištenja.

Jednom odmrznute bočice mogu se čuvati do pet dana na temperaturi u hladnjaku koja je od 2 do 8 stupnjeva celzijusa. Na sobnoj temperaturi, najviše dva sata.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu