Donosimo kratki vodič o tome koliko vam se dugo tragovi marihuane zadržavaju u tijelu. Za svaki slučaj

Koliko dugo se vidi u krvi, koliko u urinu, a koliko u slini

ZADNJA IZMJENA: svi 24, 2018
Foto: Getty Images/iStockphoto

Oko marihuane ima jako puno pitanja i ne baš tako puno odgovora. Znate li, na primjer, koliko dugo ostaje u tijelu? Vrijeme koje marihuana ostaje prisutna u nečijem sustavu različito je od osobe do osobe, a ovisi i o tome koliko često i koja količina se konzumira.

THC (tetrahidrokanabinol) je aktivna komponenta marihuane koja je odgovorna za psihoaktivne učinke, kako u žargonu kažu, to je ona supstanca koja osobu čini “high”. U organizmu, kod testiranja na droge, traže se THC i njegove komponente.

THC se deponira u masnome tkivu

Kod pušenja marihuane, THC ulazi u organizam skoro trenutno, ako se pojede, treba nešto duže, 20 do 30 minuta. Učinak traje jednako, bez obzira na način uzimanja, a THC ostaje u sustavu danima dok tijelo počinje razgradnju. Kada se THC razgrađuje, brzo se modificira u molekule, metabolite.

Ovi metaboliti ostaju u krvi tek nekoliko sati, kako jetra počinje razgradnju THC, može nastati i 80 različitih metabolita, a jedan od najčešćih je THC-COOH. Ovo je komponenta koja se ustanovljava na testu za droge. THC je topiv u masti što znači da se deponira u masnome tkivu.

Zbog ove činjenice, THC i njegove komponente se smještaju puno spremnije kod ljudi koji imaju više tjelesne masnoće. THC se najsporije eliminira kada se nataloži u masnome tkivu, pa koji puta trebaju dani odnosno mjeseci da se posve ispere iz organizma, ovisno o tome puši li osoba često ili povremeno.

Prisutnost u urinu

Puno kompanija testira svoje zaposlenike na drogu. Osim testa iz krvi i sline, učinkovito je i testiranje urina. Ovo je vrlo ekonomična metoda koja traži prisutnost THC-a, a drugi testovi uglavnom traže metabolite.

Kod rijetke upotrebe marihuane, što znači jednom u 30 dana, tragovi THC-a ostaju 8 dana. Kod povremene upotrebe, jednom ili 2 puta tjedno, ostaju 15 dana. Za čestu upotrebu, skoro svaki drugi dan, ostaje 30 dana. Za redovitu upotrebu svaki dan, otkriva se i za 45 do 70 dana.

Prisutnost u slini

U slini, THC se prati najkraće. Prisustvo se uočava samo jedan sat poslije konzumacije, pušenja ili uzimanja u hrani kod onih koji uzimaju tek ponekad. Opet, za redovite korisnike, tragovi konzumacije ostaju puno dulje.

Prisutnost u krvi

Prisustvo marihuane u krvi ustanovljava se gledanjem na prisutnost THC ili njegovih komponenti. Ovo je najrjeđi način ustanovljavanja jer u krvi ove komponente ne ostaju dugo, pošto više vole masne dijelove tijela. Za one koji svakodnevno koriste, ostaje tjedan dana.

Ovo je samo generalni vodič. Prisustvo marihuane u nečijem sustavu različito je od osobe do osobe, ovisi o vrsti marihuane i o puno drugih faktora, piše Healthable.

Eva Benedik
Telegram autor
1921 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program