EK upravo objavila: ‘Hrvatskoj ovih dana stiže prvi dio pomoći zbog potresa, 88,9 milijuna eura’

Tvrde da je to najveći predujam ikad isplaćen iz Fonda solidarnosti EU-a

ZADNJA IZMJENA: kol 11, 2020
Foto: Vjekoslav Skledar

Europska komisija upravo je objavila priopćenje u kojem najavljuje prvu isplatu financijske pomoći Hrvatskoj u vrijednosti od 88,9 milijuna eura. Riječ je o sredstvima iz Fonda solidarnosti EU-a (FSEU) namijenjenih sanaciji posljedica potresa koji je 22. ožujka 2020. pogodio grad Zagreb i okolicu. Time se, kako je priopćeno, “podupire Hrvatsku u nastojanjima da pruži pomoć stanovništvu te ponovno uspostavi najvažniju infrastrukturu i usluge”.

Hrvatska Vlada nedavno je, predstavljajući nacrt Zakona o obnovi Zagreba, objavila da procjena ukupne štete iznosi oko 11,5 milijardi eura. U potresu je, naime, oštećeno oko 25 tisuća objekata.

Najviši ikad predujam iz Fonda

Najavljujući isplatu prve pomoći iz EU, povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira podsjetila je kako su Hrvatska i njezin glavni grad pretrpjeli jednu od najtežih prirodnih katastrofa u posljednjih sto godina.

“Zagreb i njegova okolica pogođeni su u trenutku kada se populacija već morala nositi s pandemijom koronavirusa i ograničenjem kretanja. Današnjom odlukom nastoji se ublažiti veliki teret koji ta zemlja nosi. Želimo ponovno pokazati i solidarnost EU u takvim teškim vremenima”, rekla je Ferreira.

Hrvatska će, prema njezinim riječima, u narednim danima primiti predujam, najviši ikad isplaćen iz FSEU-a. U međuvremenu Europska komisija dovršava i analizu zahtjeva hrvatskih vlasti, te će predložiti konačni iznos pomoći, koji još trebaju odobriti Europski parlament i Vijeće.

Za što se sve koristi novac iz ovog Fonda?

U međuvremenu Europska komisija je nakon potresa u Zagrebu i okolici aktivirala i Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu u sklopu kojeg su u Hrvatsku dopremljeni šatori, kreveti, grijalice i vreće za spavanje iz Slovenije, Mađarske, Austrije i Italije. Komisija je pružila potporu i u operacijama spašavanja i procjene štete putem EU-ovih usluga upravljanja kriznim situacijama programa Copernicus.

Hrvatska je 11. lipnja podnijela zahtjev za pomoć iz Fonda solidarnosti EU-a iz kojeg će sada i stići prva sredstva. Taj fond, od kada je osnovan 2002. koristio se za 88 raznih katastrofa, te su iz njega 24 zemlje dobile potporu. Ukupno je isplaćeno 5,5 milijardi eura. Novac se iz istog fonda isplaćuje i za pomoć u pandemiji koronavirusa.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program