Grickanje kikirikija, tvrde znanstvenici, moglo bi nam produljiti život. Ali još nisu posve sigurni zašto

U istraživanju su korišteni podaci 120.000 sredovječnih osoba, unazad 30 godina

FOTO: Guian Bolisay/Flickr

Ljudi koji redovito jedu kikiriki mogli bi dulje živjeti, kaže nizozemska studija. U njoj se tvrdi da ljudi koji jedu oko 10 grama kikirikija dnevno imaju 23 posto manje izgleda da umru u sljedećih deset godina, u usporedbi s onima koji ih ne konzumiraju.

Osobito se to odnosi na ljude koji pate od respiratornih i neurodegenerativnih bolesti, dijabetesa te karcinoma i kardivaskularnih bolesti.

Dobrobit jedenja orašastih plodova uočava se kod dnevne količine od oko 15 grama što je pola šake. Jedenje veće količine ne nosi daljnja poboljšanja, kaže Piet van den Brandt, koautor studije i profesor epidemiologije na sveučilištu u Maastrichtu.

Ako jedete maslac od kikirikija koji, iako sadrži puno kikirikija, on nije povezan sa smanjenjem stope smrtnosti. Sol i biljna ulja u maslacu od kikirikija, koji sadrže transmasne kiseline, poništavaju korisne hranjive učinke samih kikirikija.

Studija koja je počela još 1986. godine

U istraživanju su korišteni podaci 120.000 osoba srednjih godina, nizozemskih žena i muškaraca koji su sudjelovali u studiji koja je počela još 1986.godine. Unutar 10 godina, oko 18.000 sudionika studije je umrlo. Znanstvenici su pregledavali upitnike koje su sudionici ispunili na početku istraživanja i individualne rizike zbog kojih su mogli umrijeti.

Nije posve jasno zašto je korisno jesti kikiriki koji je mahunarka u istoj grupi kao grašak i leća i tri orašasta ploda pekan, orasi i bademi. Kikiriki i ova tri orašasta ploda sadrže iste komponenete koje se povezuju s dobrobitima za zdravlje, kao što su mononezasićene kiseline i polinezasićene, vitamini, vlakna i antioksidansi, kažu znanstvenici.

Prijašnje studije rađene u SAD-u i Aziji također su povezivale konzumaciju orašastih plodova s nižom stopom smrtnosti.